Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Spelenderwijs naar effectief ervaren en leren

Nieuwe NIZW-publicatie over ontwikkeling en evaluatie van SPEEL

29 april 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is Spelenderwijs naar effectief ervaren en leren verschenen. In dit rapport doet de auteur verslag van de ontwikkeling en evaluatie van het programma SPEEL. Dit programma stelt peuterspeelzalen in staat hun pedagogische kwaliteit te verbeteren, waardoor zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen en terugdringen van onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden.

Systematisch
SPEEL staat voor spelenderwijs naar effectief ervaren en leren. Het programma is gebaseerd op het in Engeland ontwikkelde Effective Early Learning (EEL). SPEEL brengt de kwaliteit van de peuterspeelzaal systematisch en stapsgewijs in kaart en biedt mogelijkheden het beleid van de speelzaal te evalueren en verbeteren. Het oorspronkelijke programma werd aangepast aan de Nederlandse situatie en in een aantal experimentlocaties uitgeprobeerd.

Kwaliteit
Spelenderwijs naar effectief ervaren en leren schetst een beeld van de ontwikkeling en evaluatie van SPEEL. Zo beschrijft dit rapport de reacties van peuterspeelzalen op SPEEL en de manier waarop zij met het project aan de slag gaan. Uit de evaluatie blijkt dat SPEEL de kwaliteit van de peuterspeelzalen verhoogt. De leidsters ondersteunen de kinderen beter en de kinderen spelen met een grotere betrokkenheid na deelname aan SPEEL.

Rol
Naast een algemene conclusie treft de lezer in Spelenderwijs naar effectief ervaren en leren aanbevelingen aan voor inhoudelijke en organisatorische aanpassingen in de peuterspeelzaal. Daarnaast gaat de auteur in op de rol die SPEEL kan vervullen in de huidige ontwikkelingen en het kwaliteitsbeleid rondom peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie. De peuterspeelzaal komt de laatste jaren immers steeds vaker in beeld als een belangrijke voorschoolse voorziening, waar kinderen veel kunnen leren. Om een leerzame omgeving te kunnen bieden moeten peuterspeelzalen zich wél verder professionaliseren. De auteur bekijkt wat SPEEL hierbij kan betekenen voor de individuele speelzalen.

Bestellen
Spelenderwijs naar effectief ervaren en leren is geschreven door Hans Meij en kost ¤ 11,50.
ISBN 90-5050-977-0 en E 22929. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 3 mei 2002