CSM

2002/09

CSM-dochter PURAC levert calciumlactaat-gluconaat aan Novartis

Diemen, 3 mei 2002 - PURAC Biochem bv, dochteronderneming van CSM Biochemicals, gaat vanaf oktober 2002 calciumlactaat-gluconaat (CLG) leveren aan Novartis Consumer Health SA.

Novartis gebruikt CLG als een actief ingrediënt ter behandeling of voorkoming van calciumtekort. De productie van CLG zal plaatsvinden in de Nederlandse productievestiging van PURAC; deze vestiging produceert ook melkzuur, een van de hoofdbestanddelen van CLG. Met deze overeenkomst bekrachtigen PURAC en Novartis hun jarenlange samenwerking.

PURAC zal ook overgaan tot marketing van een CLG-variant waarmee het calciumgehalte van voedingsmiddelen kan worden verhoogd. Dit product is uitermate geschikt voor gebruik in frisdranken en vruchtensappen. CLG is een belangrijke uitbreiding van PURAC's productassortiment voor de voedingsmiddelenindustrie.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marjolein Moerer, communicatiemanager CSM nv: tel. 020 5906320/ 06 53527622.

Achtergrondinformatie

CSM nv is een internationaal opererende onderneming, actief op het gebied van de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van voedingsingrediënten en zoetwaren. De belangrijkste productgroepen zijn bakkerij-ingrediënten en -producten, zoetwaren, suiker en melkzuur. CSM nv heeft op jaarbasis een omzet van EUR 3,6 miljard en is actief in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Azië. CSM heeft circa 13.000 werknemers.

CSM Biochemicals, in de markt actief onder de naam PURAC, heeft een jaaromzet van circa EUR 230 miljoen. PURAC is wereldmarktleider op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten. PURAC produceert natuurlijk melkzuur op biochemische wijze via fermentatie. Fabricage vindt plaats op vier productielocaties gevestigd in respectievelijk Nederland, Spanje, Brazilië en de Verenigde Staten. Melkzuur en melkzuurderivaten kennen een uitgebreid scala aan industriële toepassingen.

Novartis Consumer Health (NCH) ontwikkelt, produceert en verkoopt een breed assortiment merkproducten die de gezondheid van mens en dier bevorderen. Tot het productaanbod van NCH behoren onder meer (vrij verkrijgbare) medicijnen, baby- en kindervoeding (Gerber), de CIBA Vision-producten, gezonde diervoeding, dieetproducten en - tot het moment van afstoten - gezondheids- en functionele voeding.

Novartis AG (NYSE: NVS) behoort wereldwijd tot de marktleiders op het gebied van gezondheidsproducten. De kernactiviteiten van het bedrijf bestrijken farmaceutica, gezondheidsproducten voor mens en dier, oogverzorgings- en diverse andere producten. In 2001 realiseerde Novartis een omzet van CHF 32 miljard (USD 19,1 miljard) en een nettowinst van CHF 7 miljard (USD 4,2 miljard). De Groep investeerde circa CHF 4,2 miljard (USD 2,5 miljard) in R&D. De in Basel (Zwitserland) gevestigde Novartis Groep biedt werk aan zo'n 72.600 mensen en is actief in ruim 140 landen verspreid over de hele wereld.