Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 3 mei 2002

Homo's en lesbiennes moeten kunnen huwen en samenwonen met hun buitenlandse partner


Agalev is ongerust over de toepassing van het Wetboek van Internationaal Privaatrecht dat momenteel binnen de regering besproken wordt omdat door de in dit wetboek voorziene regeling het afsluiten van een huwelijk of samenwoningscontract met een buitenlandse homopartner zo goed als onmogelijk wordt. Het Internationaal Privaatrecht bepaalt welk recht van toepassing is of welke rechter bevoegd is wanneer een juridische situatie een buitenlands aspect vertoont (bvb. huwen met een buitenlander, contract afgesloten in het buitenland). In tegenstelling tot eerdere berichten in de pers, is de vraag of een geldig huwelijk of een geldig samenwoningscontract kan afgesloten worden in het wetboek niet afhankelijk gesteld van het recht van de verblijfplaats van de partners, maar wél van het nationale recht van elk van hen. Agalev betreurt dat inzake huwelijk niet gekozen is voor de Nederlandse oplossing. Daar aanvaardt men een homohuwelijk als één van de partners een vaste verblijfplaats heeft in Nederland. Als beide partners buiten Nederland wonen, moet minstens één van hen Nederlander/se zijn. "Huwelijkstoerisme" wordt aldus vermeden. Het wetsontwerp in zijn huidige vorm brengt mee dat homo's niet met een buitenlandse partner zullen kunnen trouwen - tenzij met een beperkt aantal Europese nationaliteiten. Het wetsontwerp is op dat gebied dan ook erg conservatief. De groenen willen erkenning van het recht om met een buitenlandse homopartner te trouwen. Nog erger is dat het wetsontwerp deze oplossing zelfs niet voor het samenlevingscontract aanvaardt. Daarmee luidt het een achteruitgang in, want NU kunnen homo's met hun buitenlandse partner in België samenwonen, op voorwaarde dat ze een officieel samenwoningscontract sluiten en de financiële consequenties dragen. Het huidige wetsontwerp schrapt evenwel deze mogelijkheid, omdat het ook voor samenlevingscontracten vereist dat beide partijen volgens hun nationale wetgeving zo'n partnerschap kunnen aangaan - wat slechts voor een heel beperkt aantal landen het geval is. Zelfs bestaande samenlevingscontracten riskeren daarmee onwettig te worden. Dit is voor Agalev onaanvaardbaar. Het moet mogelijk blijven om met je buitenlandse partner een samenwoningscontract te sluiten. Agalev vraagt minister Verwilghen om ook deze onrechtvaardigheid uit het wetsontwerp te halen.

Intussen is er morgen de jaarlijkse gay pride waar zoals vorig jaar een delegatie Agalev-parlementsleden mee opstapt. Ook de ministers Magda Aelvoet en Mieke Vogels zijn van de partij, en staatssecretaris Eddy Boutmans. Met hun aanwezigheid willen de Agalev-politici hun solidariteit betuigen voor de eisen van de holebi-beweging en hun blijvende inzet tonen om die eisen ook om te zetten in beleidsdaden.

Jos Geysels, Politiek secretaris
Kristien Grauwels, Volksvertegenwoordiger
Meryem Kaçar, Senator

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com). Version: 6.0.346 / Virus Database: 194 - Release Date: 10/04/2002