Ingezonden persbericht

Salaam/ Pax Vobiscum/ Shalom/
Vrede zij met u,

Geachte mensen,

Hierbij verzoek ik ieder van u om de dag van 4 mei, de nationale dodenherdenking te eren met uw gedachten. Voor allochtonen die niet in Nederland geboren zijn, voor sommige burgers met een islamitisch geloofsachtergrond, is de dodenherdenking soms onbekend.

Nu er gekozen wordt om de polarisatie tussen bevolkingsgroepen een deel te laten zijn van de steeds meer smakeloze verkiezingsstrijd, ontstaat er steeds minder wil bij de bevolking voor begrip voor elkaar.

Op 4 mei worden in Nederland de slachtoffers herdacht die gevallen zijn in de 2e wereldoorlog. Miljoenen gehandicapten, joden, zigeuners, creolen, homoseksuelen, jehovagetuigen, communisten en burgers, die het slachtoffer werden van een regering die democratisch gekozen werd. Een regering die een felle tegenstander was van de multiculturele samenleving, daar zij vond dat het heil van de burger gevonden moest worden in een samenleving waar er één zuivere superieure mono-cultuur moest heersen en anderen die niet aan dit zuivere beeld voldeden, gestigmatiseerd, vervolgd en uiteindelijk uitgeroeid moesten worden.

Respect tonen voor de overledenen
De profeet Moehammed (vrede zij met hem) gaf het voorbeeld in het betonen van respect en goede gedachten aan de doden en aan de levenden. Zo stond de profeet altijd op uit respect als er bijvoorbeeld een Joodse begravenisstoet voorbijkwam.

Voor de doden die toen gevallen zijn maar ook voor de doden die gevallen zijn in Hirosjima, Vietnam, Sebrinicia,WTC-New york, Kandahar,Jerusalem, Jenin-grad en voor de doden die nog in de toekomst zullen gaan vallen, is deze nationale dodenherdenking, voor mij van levensbelang. Daar het respect tonen voor mensen die ons zijn voorgegaan essentieel is in het besef dat men dan ook respect en begrip moet tonen voor mensen die NU samen met ons leven.

Vergeven
In de Quraan als ook in de Bijbel wordt er gesproken over het recht van 'oog om oog, tand om tand'. Zoals onze koningin Beatrix (Moge de Eeuwige haar leiden) treffend verwoordde maakt het bij het toepassen van dit recht de gehele wereld blind. Daarom wordt er in alle religieuze en levensbeschouwelijke tradities ook gesproken over iets wat verhevener is dan 'oog om oog' namelijk het elkander kunnen vergeven. Ondanks dat je misschien het recht hebt om tot het diepste van je wezen verscheurd te zijn over hetgeen wat je overkomen is, is het in het belang van je kinderen en zovele generaties erfgenamen die nog zullen komen, dat wij de geschiedenis op een goede manier afsluiten door te herdenken, te vergeven en elke dag opnieuw te beginnen

Abdullah Haselhoef,
islamitisch geestelijk raadsman
en freelance publicist

Tel: 06-24311052