Gemeente Papendrecht

PERSBERICHT

Van:

Gemeente Papendrecht

Postbus 11

3350 AA Papendrecht

Tel. 078 6418911

Email: info@papendrecht.nl

Datum: 6 mei 2002

Kort geding ter ontruiming van asielzoekerswoning Papendrecht

donderdag 2 mei 2002

De gemeente Papendrecht heeft de rechter in een kort geding gevraagd uitspraak te doen over de voorgenomen ontruiming van een woning van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het kort geding wordt gehouden op donderdag 2 mei 2002.

Volgens de Vreemdelingenwet 2000 moet de gemeente vier weken na de definitieve afwijzing van het asielverzoek door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) alle voorzieningen beëindigen.

De betreffende asielzoekers hadden de woning, die hen door de gemeente Papendrecht in bruikleen was gegeven, op 7 januari 2002 moeten verlaten. De gemeente heeft de asielzoekers per brief verzocht de woning vrijwillig te verlaten. De datum van beëindiging van de voorzieningen is vervolgens definitief bepaald op 1 mei 2002 om in die tussenliggende periode nog eens extra mogelijkheden en alternatieven te kunnen onderzoeken. In die tijd zijn aan de asielzoekers diverse alternatieven voorgelegd, zoals terugkeer naar het land van herkomst, vertrek naar een ander (niet-Schengen)land, tijdelijke opvang elders in Nederland. Daarbij is onder andere samengewerkt met de plaatselijke afdeling van de Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland (VVN) en kerkelijke instellingen. Tot nu toe hebben de asielzoekers elk aanbod afgewezen.

Asielzoekers van wie het asielverzoek onherroepelijk is afgewezen, zijn illegaal in Nederland. De Koppelingswet zegt dat personen die illegaal in Nederland verblijven, uitgesloten zijn van collectieve voorzieningen zoals sociale uitkeringen, ziekenfondsverzekeringen en medische zorg. Uitgangspunt van de Vreemdelingenwet is dat de vreemdeling zelf verantwoordelijk is voor tijdig vertrek uit Nederland. Ondanks het besluit van de IND én de inspanningen en het uiteindelijke besluit van de gemeente, hebben de asielzoekers de woning niet vrijwillig verlaten.

De gemeente ziet zich nu dan ook genoodzaakt de rechter een uitspraak te vragen over de ontruiming. De gemeente Papendrecht heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat ze de vreemdelingenwet dient uit te voeren; de toepassing ervan dient daarbij zo humaan mogelijk te gebeuren. Uit bovenstaande blijkt dat dit in een zorgvuldig traject gedaan is en nu rest de gemeente ook niets anders dan de rechter een uitspraak te vragen over ontruiming.