Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Bouwfout oorzaak instorten parkeerdek motel Tiel (6-5-2002)


Het instorten van een gedeelte van het parkeerdek van Motel Tiel op 10 februari jl. is veroorzaakt door een bouwfout bij de stalen draagconstructie van dit dek. Onderzoek van de VROM-inspectie bevestigt eerdere vermoedens. Minister Pronk schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
In de brief staan ook de resultaten van het onderzoek naar de naleving van de VROM-regelgeving door Van der Valk - de eigenaar van motel Tiel - en het toezicht hierop door de gemeente. Het geeft een gedetailleerd beeld van de mate waarin de gemeente en het motel sinds de bouw hun verantwoordelijkheden al dan niet zijn nagekomen. In de bijlage zijn deze resultaten samengevat weergegeven. De gemeente Tiel heeft het rapport onderschreven.

Hotelgedeelte
De VROM-inspectie is verder akkoord met de heropening van het hotelgedeelte van het Van der Valk motel in de gemeente Tiel. In het weekend van 20 en 21 april 2002 zijn dusdanige maatregelen getroffen dat het hotel nu voldoende veilig is.
In een overleg met de gemeente heeft de inspectie al eerder aangegeven dat niet duidelijk was of het hotelgedeelte van het motel voldoende veilig was. Met name aan de brandveiligheid en de sterkte van het gebouw werd getwijfeld. Er waren onvoldoende tekeningen en berekeningen om dit te beoordelen.
De VROM-inspectie heeft vervolgens - mede na een aparte inspectie van het hotelgedeelte - de gemeente verzocht om het motel opnieuw te sluiten, gezien ook de voorgeschiedenis van het bedrijf. In reactie op dit verzoek zijn op korte termijn door Van der Valk berekeningen overgelegd, bouwkundige maatregelen getroffen aan het motel en zijn deze in opdracht van de gemeente gecontroleerd. Hiermee zijn de twijfels van de inspectie over de veiligheid van het hotelgedeelte weggenomen.

BIJLAGE: RESULTATEN ONDERZOEK VAN DER VALK TIEL
Van der Valk nalatig
Van der Valk is bij de bouw van Motel Tiel tussen 1982 en 1986 nalatig geweest bij de naleving van de bouwvergunning. Zo is een ondeugdelijke stalen draagconstructie van het parkeerdek gerealiseerd in plaats van een betonnen constructie. Door het ontbreken van een milieuvergunning tot 1993 en een gebruiksvergunning tot 1998 is Motel Tiel jarenlang zelfs illegaal in gebruik geweest. Nadat deze vergunningen wel zijn verleend, heeft het bedrijf ook deze vergunningen beperkt nageleefd. Een schietbaan was bijvoorbeeld niet conform de voorschriften en de brandwerendheid van het gebouw was onvoldoende. Daarnaast zijn illegale uitbreidingen gerealiseerd, zoals een tweede schietbaan en een onderhoudswerkplaats.
Het bedrijf heeft zich tot slot richting de gemeente Tiel niet coöperatief opgesteld bij het toezicht op de vergunningen. Verschillende stukken zijn niet toegestuurd, ondanks verzoeken daartoe.

Onjuistheden bij vergunningverlening en het
toezicht
De gemeente Tiel heeft de bouwvergunning voor de bouw van Motel Tiel, inclusief het parkeerdek, rechtsgeldig verleend. Het toezicht van de gemeente tijdens de bouw is echter onvoldoende geweest. Er is door de gemeente niet opgetreden tegen bouwwerkzaamheden in strijd met de vergunning. Met name de wijziging in de ondersteuningsconstructie van het parkeerdek had aanleiding tot optreden moeten zijn. Voor het gemeentebestuur prevaleerde de wens van een snelle realisatie en ingebruikname van het motel boven het naleven van door de gemeente zelf verleende vergunningen.
Later verleende bouwvergunningen voor uitbreidingen zijn niet altijd rechtsgeldig verleend. Er werden, op grond van door de gemeente zelf geformuleerd beleid, bouwvergunningen verleend voor de plaatsing van een reclamemast en de bouw van een extra entree voor de evenementenruimte onder het parkeerdek. Deze vergunningen zijn in strijd met de wettelijke bepalingen verleend. De door de gemeente verleende gebruiksvergunning - waaronder verschillende maatregelen voor de brandveiligheid vallen - voor Motel Tiel is van onvoldoende niveau. De gemeente heeft niet aantoonbaar handhavend opgetreden tegen overtredingen van deze vergunning.
De milieuvergunningen voor Motel Tiel zijn wel in orde. Het toezicht liet echter ook hier te wensen over. De mogelijkheid om handhavend op te treden tegen overtredingen en illegale uitbreidingen werd door de gemeente niet benut terwijl daar wel aanleiding voor was.

Verbeteringen toezicht door gemeente
Het gebrek aan toezicht op de VROM-regelgeving in zijn algemeenheid werd door de verschillende VROM-Inspecties de afgelopen jaren diverse malen geconstateerd en bekend gemaakt bij de gemeente. Het toezicht is daarop door de gemeente stapsgewijs verbeterd, maar nog niet op een adequaat niveau. De gemeente heeft de VROM-inspectie toegezegd binnen drie maanden een plan van aanpak ter verbetering van het toezicht op te stellen.
Door de gemeente Tiel is ook zelf een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het instorten van een deel van het parkeerdek bij Motel Tiel. De voorlopige resultaten hiervan komen overeen met de resultaten van het VROM-onderzoek.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7372&site=persbericht )