Intel vergroot voorsprong met drie nieuwe Pentium® 4 processors

Nieuwe Intel Pentium 4 processors op 2,53 GHz, 2,4 GHz en 2,26 GHz en een nieuwe chipset met een 533 MHz systeembus

Kontich, 6 mei 2002 - Intel lanceert drie nieuwe versies van de Intel Pentium 4 processor, die zorgen voor een betere beleving van breedbandcontent, games, digitale muziek, foto's en films, terwijl ondernemingen de productiviteit kunnen verhogen en kunnen profiteren van de nieuwe Webservices. De nieuwe Intel Pentium 4 processors zijn beschikbaar in snelheden van 2,53 GHz, 2,4 GHz en 2,26 GHz en beschikken over een systeembus die werkt op een snelheid van 533 MHz. Intel lanceert tevens de 850E-chipset, die geschikt is voor de nieuwe Pentium 4 processors met een 533 MHz systeembus.

"De nieuwe Pentium 4 processors zorgen voor verbeteringen bij alle soorten toepassingen, van games tot de meest veeleisende zakelijke applicaties," zegt Louis Burns, vice president en general manager, Deskop Platforms Group bij Intel. "Bij het converteren van muziek naar MP3-formaat zijn PC's met de nieuwe Pentium 4 processor op 2,53 GHz bijvoorbeeld zes maal sneller dan de snelste PC's van drie jaar geleden. Een dergelijke snelheidverbetering betekent een enorme tijdsbesparing voor eindgebruikers."

Steeds meer huishoudens beschikken over een breedband-internetverbinding en zijn daarmee in staat om te profiteren van nieuwe breedbandcontent, die hogere eisen stelt aan de snelheid van de PC. Ook in de zakelijke omgeving zijn nieuwe ontwikkelingen gaande waarbij een snellere PC belangrijke voordelen biedt. In een recent onderzoek onder Chief Technology Officers (CTO's) noemde 88 procent XML (eXtended Markup Language) als de softwaretechnologie met de grootste zakelijke impact in 2001. Systemen die gebaseerd zijn op de Pentium 4 processor op 2,53 GHz zijn in staat om XML-gegevens drie maal sneller te verwerken dan de meeste PC's die momenteel in gebruik zijn, met een snelheid van 500 MHz of minder.

De drie nieuwe Intel Pentium 4 processors maken gebruik van een 533 MHz systeembus. Eerdere Pentium 4-processors communiceerden met de rest van het systeem via een 400 MHz systeembus. Intel introduceert tevens de Intel 850E-chipset, die ontworpen is voor deze nieuwe systeembussnelheid. Systemen die gebaseerd zijn op de nieuwe producten zijn per direct beschikbaar bij computerfabrikanten over de hele wereld. Het interne ontwerp van de Pentium 4 biedt eindgebruikers de hoogst mogelijke prestaties en later dit jaar worden versies verwacht met een hogere kloksnelheid. Prestaties voor vandaag en morgen
PC's die gebaseerd zijn op deze nieuwe platforms bieden duidelijke voordelen ten opzichte van de gemiddelde PC die momenteel wordt gebruikt. Consumenten met een PC met een 2,53 GHz Pentium 4 processor, kunnen bij het bekijken van breedbandcontent met veel multimedia rekenen op een prestatieniveau dat twee tot drie maal hoger is dan dat van de gemiddelde PC. Het bewerken van MPEG-4 video's verloopt bijna vijf maal zo snel, terwijl de framerates van de meest populaire spellen van dit moment bijna zeven maal zo hoog liggen. Een gebruiker die op een PC met een 500 MHz Intel Pentium III processor vier uur nodig zou hebben om een video-opname te coderen, is nu in slechts één uur klaar.

Systemen met een Pentium 4 processor op 2,53 GHz bieden ook aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van de high-end PC's van een jaar geleden, met een Pentium 4 processor op 1,7 GHz. Bij 3D-games en MPEG-4 codering kunnen gebruikers rekenen op een prestatieverbetering van ruim 40 procent.

Voor zakelijke toepassingen bieden systemen met een 2,53 GHz Pentium 4 processor het prestatieniveau dat nodig is voor de nieuwe Webservices, die gebaseerd zijn op XML-technologie. PC's met een 2,53 GHz Pentium 4 processor stellen organisaties in staat om effectiever samen te werken en zijn bijna vijf maal zo snel als de gemiddelde PC die momenteel bij bedrijven wordt gebruikt, volgens de BAPco WebMark 2001B-benchmark. Bij veel voorkomende zakelijke toepassingen kunnen gebruikers met een high-end PC gebaseerd op de 2,53 GHz Pentium 4 processor aanzienlijke verbeteringen in de productiviteit verwachten. Ten opzichte van PC's die momenteel in gebruik zijn, worden Office-gerelateerde taken ruim vijf maal sneller uitgevoerd, volgens de BAPco SysMark 2002-benchmark.

Prijs en prestaties
De Pentium 4 processor op 2,53 GHz is wereldwijd de snelste desktopprocessor, volgens de SPEC CPU 2000 benchmark, met een SPECint_base2000 score van 882* en een SPECfp_base2000 score van 860*.

De Pentium 4 processor met 512 KB level-two cache en een 533 MHz systeembus is nu beschikbaar in snelheden van 2,53 GHz, 2,4 GHz en 2,26 GHz. De prijs bedraagt respectievelijk $637, $562 en $423, bij afname van 1000 stuks. De prijs van de Intel 850E-chipset bedraagt $37 bij afname van 1000 stuks. Intel levert ook individueel verpakte Pentium 4 processors tot en met 2,53 GHz en twee nieuwe desktop-moederborden, de D850MV2 en D850EMD2, aan distributeurs en systeembouwers wereldwijd.


* Meer informatie over de prestaties van Intel-producten is te vinden op www.intel.com/performance/.
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.