Gemeente Mook & Middelaar


Persbericht d.d. 08 mei 2002

Gemeenteraad behandelt Beleidsprogramma 2002-2006 Geen woningbouw in tussengebied Molenhoek-Malden Als het aan de coalitiepartijen uit de Mookse gemeenteraad ligt, komt er geen woningbouw in het gebied tussen Molenhoek en Malden. In plaats daarvan moet worden gezocht naar mogelijkheden voor woningbouw binnen de grenzen van de bestaande bebouwing. Ook de bedrijfsvestiging binnen de gemeente wordt aan strenge regels onderworpen. Er komt een integraal Welzijnsplan en de handhaving van regels krijgt hoge prioriteit. Behoud van zelfstandigheid van de gemeente is niet langer een doel op zich. Dit zijn de meest in het oog springende punten uit het Beleidsprogramma 2002-2006, dat op 14 mei a.s. door de gemeenteraad wordt behandeld.
De partijen in de gemeente Mook en Middelaar die samen de coalitie gaan vormen (Dorpsgroepering Pouwels, CDA en PvdA) hebben hun Beleidsprogramma voorgelegd aan de raad. Het programma heeft als titel Besturen met realisme en daadkracht. De coalitie heeft gepoogd een realistisch programma te ontwikkelen zonder loze beloftes aan de burgers, maar met haalbare en uitvoerbare doelstellingen.

Het beleidsprogramma bevat 17 doelstellingen voor deze raadsperiode. Het is opgesteld volgens de nieuwe systematiek van het dualisme, waarbij de gemeenteraad meer op afstand van het college gaat functioneren en wethouders geen deel meer uitmaken van de Raad. Het programma bevat als het ware de opdrachten aan het college van Burgemeester en Wethouders voor deze bestuursperiode. Het programma bevat enkele stevige politieke uitspraken. De meest in het oog springende zijn de volgende.

Het gebied tussen Molenhoek en Malden, ten noorden van de Ringbaan, moet open blijven. Het college moet een structuurvisie ontwikkelen, bij voorkeur samen met de gemeente Heumen, en deze laten volgen door een bestemmingsplanwijziging. Uitgangspunt hierbij is dat geen nieuwe woonbebouwing wordt toegestaan. De natuurwaarden moeten in ieder geval worden gehandhaafd. De coalitiepartijen vragen het college wel, om voor alle kernen de mogelijkheden te onderzoeken om tot extra woningbouw voor de eigen bevolking te komen, binnen de grenzen van de bestaande bebouwing. Vooral starters op de woningmarkt en ouderen krijgen hierbij aandacht.

Een ander opmerkelijk programmapunt is, dat de vestiging van bedrijven binnen de gemeente wordt gebonden aan vijf voorwaarden. Bedrijfsvestiging op de terreinen ten zuiden van de Spijkerweg en het NS-terrein is slechts mogelijk voor kleinschalige, milieuvriendelijke bedrijven uit de eigen gemeente die zich willen verplaatsen. Ook hier mogen in geen enkel opzicht natuurwaarden worden aangetast.

De coalitievormende partijen willen een integraal Welzijnsplan opstellen. Dit beleidsplan moet in samenwerking met de doelgroepen (instanties, verenigingen, vrijwilligers, e.d.) tot stand komen. Het Welzijnsplan moet ingaan op aspecten als jeugd, senioren, allochtonen, vrijwilligers en lokale gezondheidszorg. De eerste fase van het Welzijnsplan moet al in 2003 gereed komen. Het jeugdbeleid wordt in ieder geval gecontinueerd.

In de loop van 2002 worden gesprekken gevoerd met de provincie over de toekomst van de gemeente Mook en Middelaar en de Limburgse buurgemeenten. Dit is een vervolg op het grote onderzoek naar de bestuurskracht van alle Limburgse gemeenten. Hoewel Mook en Middelaar niet ongunstig uit dit onderzoek komt, zal de provincie samen met de gemeenten voorstellen ontwikkelen om de bestuurskracht te verbeteren. De coalitiepartijen zeggen hierover, dat het gemeentebestuur in die gesprekken de eigen koers moet blijven bepalen. De gemeente zal niet lijdzaam afwachten wat er gaat gebeuren. Ook hier is realisme het toverwoord. Behoud van zelfstandigheid van de gemeente mag geen doel op zich zijn. In de gesprekken met de provincie zal moeten worden bezien of behoud van zelfstandigheid haalbaar is.

De coalitie hecht grote waarde aan de handhaving van regels. Milieuregels, bouwvoorschriften, (brand)veiligheid en permanente bewoning van recreatiewoningen krijgen hierin prioriteit. Het college moet jaarlijks rapporteren over de controles die zijn verricht en de acties die men in touw zet.

Enkele andere punten uit het programma zijn: de mogelijkheid van een fietsbrug aan de spoorbrug naar Cuijk wordt opnieuw onderzocht. Zo ook de haalbaarheid van een gezondheidscentrum (tandarts, fysiotherapie, Groene Kruis) in Mook. Het college moet uiterlijk in 2004 voorstellen ontwikkelen die gunstige randvoorwaarden scheppen voor agrariërs die noodgedwongen met hun bedrijfsactiviteiten moeten stoppen. Tot slot gaat de gemeente meer werk maken van interactieve beleidsvorming (samen met de betrokken burgers en doelgroepen) en wil het de website snel verder uitbouwen.

De financiële mogelijkheden van de gemeente zijn beperkt. De coalitie vraagt van zowel het college als de raad een betere begrotingsdiscipline. Belastingverhogingen, waaronder de OZB, zijn alleen acceptabel als het gaat om voorzieningen ten dienste van de burgers. Grote sprongen in de OZB-stijging moeten worden voorkomen. Het beleid dat al door het vorige college de vorige raad is vastgesteld, moet opnieuw worden bezien en eventueel worden bijgesteld of uitgesteld, tenzij er reeds formele verplichtingen zijn aangegaan. De coalitiepartijen verzoeken het college ook om te onderzoeken of de lastendruk (uitgedrukt in lasten per inwoner en per woning) in Mook en Middelaar een evenwichtig beeld vertoont, als gekeken wordt naar vergelijkbare gemeenten.

Persbericht d.d. 16 mei 2002

Gemeentebestuur Mook en Middelaar weer compleet

Nieuwe wethouders gekozen

Tijdens de vergadering van dinsdag 14 mei heeft de gemeenteraad van Mook en Middelaar de wethouders gekozen die de komende 4 jaar samen met de burgemeester het college vormen. De voorgedragen kandidaten W.H.A.M. Janssen, P.H. Martens en F.J. Baron van Verschuer kregen voldoende stemmen om zitting te nemen in het dagelijks bestuur van de gemeente.

Voor wethouder Wim Janssen (48) uit Middelaar is de functie niet nieuw. Hij begint aan zijn tweede periode als wethouder in de gemeente Mook en Middelaar. Door de Wet dualisering gemeentebestuur hebben de wethouders geen zitting meer in de gemeenteraad. Zijn plaats in de DGP-fractie wordt nu ingevuld door mevrouw S.J.M. de Vries-Mulderink uit Molenhoek. De portefeuille van wethouder Janssen bestaat uit Samenlevingszaken, zoals maatschappelijke dienstverlening, sociale zaken, onderwijs en welzijn. Tevens is hij de 1e loco-burgemeester.

Piet Martens (60) uit Mook is de nieuw gekozen wethouder voor openbare werken, verkeer en vervoer, toerisme en recreatie, economische zaken en agrarische zaken. Tevens is hij aangewezen als 2e loco-burgemeester. Martens is al langer politiek actief. Sinds 1990 is hij raadslid voor het CDA. Omdat wethouders niet meer gelijkertijd het raadslidmaatschap kunnen vervullen, wordt zijn in de gemeenteraad overgenomen door H.M.G.A. Büchner.

Wethouder Frans van Verschuer (61) is de 3e loco-burgemeester en is portefeuillehouder voor volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, milieu, landschapsbeheer en natuur. Sinds 1998 is hij PvdA- raadslid. De heer L.J. Kapteijn neemt zijn plaats over in de gemeenteraad.

Persbericht d.d. 17 mei 2002
Wisseling van de wacht

Afscheid wethouders Boot en Vermeegen

Aan het eind van de raadsvergadering van 14 mei hebben de wethouders Jan Boot

en Tino Vermeegen afscheid genomen van het dagelijks bestuur van de gemeente Mook en Middelaar. In een informele bijeenkomst werden beide wethouders toegesproken door loco-burgemeester Janssen en woordvoerders van enkele raadsfracties. Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen is een nieuw college gevormd, waarbij Piet Martens het wethouderschap heeft overgenomen van zijn partijgenoot Jan Boot. Tino Vermeegen wenste te stoppen als wethouder en had zich niet meer kandidaat gesteld als raadslid en wethouder.

Jan Boot heeft vier jaar lang zaken behartigd op het terrein van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, natuur en onderwijs. Hij blijft raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Mook en Middelaar. Tevens is hij inmiddels benoemd als plaatsvervangend raadsvoorzitter.

Tino Vermeegen heeft zich bezig gehouden met zaken op het gebied van milieu, openbare werken, onderhoud van wegen, openbaar groen en economische zaken. Hij was betrokken bij de invoering van het DIFTAR-systeem voor afvalinzameling. Ook de evaluatie van de Milieustraat was een belangrijk onderwerp. In de totstandkoming van de plannen voor herinrichting van de wijk De Lindeboom en het centrumplan Molenhoek heeft Vermeegen veel energie gestoken.

Beide oud-wethouders kregen door loco-burgemeester Wim Janssen een glas-in-lood-raam met het gemeentewapen en een cadeaubon aangeboden. Na afloop van de vergadering werd er nog aangenaam nagepraat in de hal van het gemeentehuis onder het genot van een hapje en drankje.