Unicef

nieuw actieplan voor kinderen

VN Kindertop moet leiden tot nieuw actieplan voor kinderen Unicef: Nu is de tijd voor leiderschap

Den Haag, 7 mei 2002 - Zestig regeringsleiders en staatshoofden komen deze week in New York bijeen voor de Speciale vergadering van de Verenigde Naties over kinderen: de VN Kindertop. Zij buigen zich van 8 tot 10 mei over een nieuw actieplan voor kinderen voor de komende jaren. "Deze bijeenkomst is de belangrijkste conferentie over kinderen en hun rechten van dit decennium. Regeringsleiders moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen om de gezondheid en het welzijn van kinderen wereldwijd te garanderen. Leiderschap is nu geboden", aldus Henk Franken, directeur van Unicef Nederland. "Sinds de schok van 11 september realiseert de wereld zich het belang van armoedebestrijding. Laat één ding duidelijk zijn: armoedebestrijding begint bij kinderen." Voornaamste doel van de VN Kindertop is om de rechten van kinderen centraal op de politieke agenda te krijgen. "Zonder een investering in kinderen, kan een maatschappij zich niet ontwikkelen. Een gerichte investering in gezondheidszorg en onderwijs, met name voor meisjes, zal zichzelf dubbel en dwars terugbetalen", aldus Henk Franken, directeur van Unicef Nederland.
Ruim 160 landen zijn vertegenwoordigd op de VN Kindertop; onder hen 60 regeringsleiders en staatshoofden. Verder wonen ruim 350 kinderen en jongeren als officieel delegatielid de Kindertop bij. Unicef is door de Verenigde Naties gevraagd om de VN Kindertop te organiseren.

Nieuw actieplan voor kinderen
Tijdens de VN Kindertop zullen de regeringsleiders de laatste hand leggen aan een nieuw actieplan voor kinderen voor de komende 10 jaar. Via dit actieplan, getiteld `A world fit for children', committeren de ondertekenaars zich aan het realiseren van de gestelde doelen. Deze 21 doelen variëren van het terugdringen van kindersterfte en kraamvrouwsterfte tot het breder bereikbaar maken van schoon drinkwater, toegang van ieder kind tot basisonderwijs en bescherming van kinderen en jongeren tegen uitbuiting en oorlog.

Direct voorafgaand aan de VN Kindertop vindt in New York het Children's Forum plaats. Hierbij bespreken meer dan 350 kinderen en jongeren uit ruim 150 landen, onderling wat ze verwachten van de uitkomsten van de Kindertop en hoe ze zelf actief kunnen bijdragen aan het realiseren van de doelen. Twee jongeren zullen de resultaten tijdens de opening van de Kindertop presenteren aan de Algemene Vergadering; het is de eerste keer in de geschiedenis dat jongeren deze kans krijgen en officieel gedelegeerde zijn tijdens de Kindertop. Vanmiddag, na de afsluiting van het Children's Forum, zal een groep kinderen een stapel van 95 miljoen handtekeningen aanbieden aan Nelson Mandela, Graca Machel en Nane Annan, echtgenote van VN secretaris-generaal Kofi Annan. Mandela en Machel zijn de initiators van de `Global movement for children', een nieuwe wereldwijde beweging van kinderen en volwassenen, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en politici. In het kader van deze beweging zetten wereldwijd 95 miljoen mensen hun handtekening onder tien kinderrechten die op korte termijn moeten worden gerealiseerd.

Gebroken beloften
Tijdens de VN Kindertop wordt niet alleen een nieuw actieplan vastgesteld, maar ook gekeken naar het al dan niet behalen van de doelen die in 1990 werden gesteld tijdens de eerste Wereldtop voor Kinderen. Unicef concludeert dat de beloften die de wereldleiders toen deden aan de kinderen van deze wereld, grotendeels niet zijn waargemaakt. Meer dan 10 miljoen kinderen overlijden ieder jaar aan ziekten die voorkomen hadden kunnen worden. En nog steeds ontberen 1,1 miljard mensen veilig drinkwater. Sinds 1990 is op verschillende andere terreinen wel vooruitgang geboekt: met name wat betreft het terugdringen van ondervoeding, kindersterfte als gevolg van diarree en het uitroeien van polio. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties roept de deelnemers aan de Kindertop op om zich nu te revancheren voor de gebroken beloften en gemiste kansen van de afgelopen 12 jaar.

De VN Kindertop wordt behalve door kinderen en regeringsdelegaties ook bijgewoond door prominente vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de media en cultuur, geestelijk leiders en vooraanstaande kinderrechtactivisten. Daarnaast zijn circa 800 afgevaardigden van internationale en plaatselijke niet-gouvernementele organisaties aanwezig.
De Nederlandse regeringsdelegatie bij de Kindertop wordt geleid door minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking. Twee Nederlandse jongeren maken deel uit van de delegatie: Renée Zandvliet (15) en Willemijn Aerdts (19).


* * * * *