Gemeente Breda

08-05-2002

Bedrijventerrein Hazeldonk krijgt nieuw leven ingeblazen

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het rapport Duurzame revitalisering bedrijventerrein Hazeldonk. Het projectplan, dat is opgesteld door Buck Consultants International (BCI), heeft geresulteerd in een actieprogramma dat bestaat uit 20 concrete acties. Deze acties variëren van het opstellen van een beeldkwaliteitplan tot het opzetten van
werkgelegenheidsreïntegratietrajecten.

De acties in het actiepakket moeten nog verder worden uitgewerkt. Het actiepakket heeft een looptijd van ongeveer 10 jaar. Die tijd moet worden gebruikt om zoveel mogelijk middelen te verkrijgen om de acties te realiseren. Hierbij is het de bedoeling dat de gemeente en de bedrijven ieder hun bijdrage leveren en dat wordt ingespeeld op bestaande en toekomstige subsidie- en andere
financieringsmogelijkheden.

Door uitvoering van het project is een platform ontstaan, waar de ondernemers van Hazeldonk en de gemeente structureel over de toekomst van het bedrijventerrein spreken en acties op elkaar kunnen afstemmen. Het nieuw leven inblazen van bedrijventerreinen is een speerpunt in het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma 1999-2003 (SOP). Als concrete beleidsprestatie Stedelijke Vernieuwing is dit onder meer uitgewerkt in het proces revitalisering Hazeldonk.

Het projectplan Duurzame revitalisering bedrijventerreinen Hazeldonk is, na een subsidieaanvraag door de gemeente, opgenomen in de nota Ruimte maken voor kwaliteit, investeringsprogramma december 2001 van de provincie Noord-Brabant. Deze nota vormt de basis voor de provinciale TIPP aanvraag (Tender InvesteringsProgrammas Provincies). Inmiddels is bekend dat de aanvraag van de provincie Noord-Brabant door het ministerie van Economische Zaken is gehonoreerd. De provincie heeft zelf een extra bedrag aan deze subsidie toegevoegd. De maximale TIPP-bijdrage voor het project Duurzame Revitalisering Hazeldonk is nog niet bekend.

Voor de revitalisering van bedrijventerrein Hazeldonk wordt de gemeenteraad gevraagd goedkeuring te verlenen voor een bedrag van ¤ 909.100,-- (fl. 2.000.000,--). Nadat bekend is op hoeveel TIPP-subsidie het project revitalisering Hazeldonk kan rekenen, zal in overleg met de bedrijvenvereniging een projectprioriteitenlijst worden samengesteld uit het actiepakket. De organisatievorm waarin gemeente en bedrijvenvereniging duurzaam samen gaan werken, wordt apart ter goedkeuring voorgelegd.

Breda, 8 mei 2002