Gemeente Breda

08-05-2002

Griffie op Stadserf 2

De Bredase Griffie krijgt haar domicilie in het pand aan het Stadserf 2, het voormalige politiebureau Centrum. Het pand is eigendom van het Grondbedrijf en staat op de lijst voor Rijksmonumenten. Na een grondige restauratie van buiten- en binnenzijde van het pand neemt de Griffie komend najaar hier haar intrek.
Dit heeft het College van Burgemeester en Wethouders eerder deze week besloten.

De verhuizing vloeit voort uit de invoering van de nieuwe wet Dualisering gemeentebestuur. Deze wet werd op 7 maart jl., de dag na de gemeenteraadsverkiezingen, van kracht. In deze wet is onder meer de oprichting van een gemeentelijke griffie geregeld. De Griffie levert ambtelijke ondersteuning aan de nieuwe gemeenteraad en de fracties. Huisvesting van de griffie in de onmiddellijke nabijheid van de gemeenteraad is daarom wenselijk. Op de begane grond van het pand aan het Stadserf worden ook enkele vergaderruimtes gecreëerd en kan tijdelijk huisvesting worden geboden aan projecten.

Stadserf 2 en het Stadhuis worden op deze manier duidelijk afzonderlijk herkenbaar, wat de dualiseringsgedachte ten goede komt. Stadserf 2 voor de Griffie, het Stadhuis als huisvesting van de fracties van de politieke partijen, vergaderruimtes voor de gemeenteraad en de raadscommissies en als representatiecentrum van de gemeente.

Het college is akkoord met de voorstellen tot herinrichting van Stadserf 2. Er wordt een bouwkundig ontwerp gemaakt voor de herinrichting en de procedure voor de vergunningverlening wordt opgestart. De restauratie van de buitenzijde van het pand is inmiddels uitgevoerd. Omdat de toekomstige functie van het gebouw ten tijde van deze restauratie nog niet bekend was, is met de aanpassingen aan de binnenzijde nog geen rekening gehouden.

Breda, 8 mei 2002