Gemeente Breda

08-05-2002

Gemeente blijft voorzieningen Bredase asielzoekers verzorgen

Breda houdt het verstrekken van voorzieningen aan in Breda wonende asielzoekers in eigen hand. Na onderzoek en overleg heeft het college besloten deze taak niet over te dragen aan het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Dit betekent dat de gemeente de voorzieningen op het gebied van huisvesting, verzekeringen en dergelijke blijft verzorgen voor ongeveer 50 personen die vallen onder de Regeling Opvang Asielzoekers (ROA) en voor ongeveer 60 personen die onder de Zorgwet Voorlopige Vergunning tot Verblijf (VVtV) vallen.

In september 2001 heeft de gemeente een intentieverklaring ondertekend. De gemeente wilde overgaan tot overdracht als het COA garant stond voor een kwalitatief goede opvang voor de betrokkenen. Ook overeenstemming met woningbouwcorporaties was een voorwaarde. De gemeente hecht er namelijk sterk aan dat de zorg voor de betrokkenen, zoals die geboden wordt door de Stichting Vluchtelingen en Nieuwkomers, op hetzelfde niveau blijft. Ook personele consequenties zijn onderzocht. Over deze voorwaarden op het gebied van huisvesting, persoonlijke toelagen, verzekeringen enzovoorts is in het afgelopen half jaar overleg geweest. De afspraak was dit voor 1 juli 2002 af te ronden.

In gesprekken met het COA werd duidelijk dat het huidige niveau van begeleiding niet gehandhaafd kan blijven. Inmiddels heeft de gemeente ook zelf ervaring opgedaan met uitgeprocedeerde personen. De uitzettingsprocedure kan nu zelfstandig kwalitatief goed worden uitgevoerd.

De gemeente Breda is niet de enige gemeente die de intentieverklaring niet heeft omgezet in een overdrachtsovereenkomst. Van de 100 gemeenten in Brabant en Limburg die een intentieverklaring hebben ondertekend dragen 69 gemeenten de taken niet over, 12 gemeenten doen dat wel en 19 gemeenten zijn nog in onderhandeling.

Breda, 8 mei 2002