Gemeente Breda

08-05-2002

Gemeente gaat extra investeren in projecten voor inburgering van allochtonen

De gemeente Breda gaat de komende jaren extra maatregelen nemen ter verbetering van de inburgering van de zogenaamde oudkomers. Dit zijn allochtonen die al voor 1998 naar Nederland zijn gekomen en derhalve niet inburgeringsplichtig zijn. Deze groep krijgt meer mogelijkheden om een traject te volgen waarbij onderwijs in de Nederlandse taal wordt gecombineerd met opleiding, werk, sociale activering en opvoedingsondersteuning. Daarnaast wil men extra kinderopvang aanbieden om het volgen van zon traject mogelijk te maken. Het ministerie van VWS heeft daartoe eind 2001 extra financiële middelen vrijgemaakt. Het college van burgmeester en wethouders heeft nu een meerjarenplan opgesteld waarin diverse projecten voor de oudkomers zijn beschreven.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Breda al een aantal kleinschalige projecten bekostigd. Deze waren vooral gericht op de specifieke doelgroepen van het rijksbeleid, namelijk allochtone werklozen en opvoeders. Behalve deze doelgroepen zijn ook allochtone jongeren tot 27 jaar speerpunt van beleid in het nieuwe Bredase meerjarenplan.
In de nieuwe opzet komen er niet alleen meer middelen beschikbaar, maar er worden tevens striktere eisen gesteld aan de aard van de projecten en aan de deelnemers daaraan. Om die reden sluit de gemeente contracten af met oudkomers die een bepaald traject gaan volgen. Hun vorderingen worden halfjaarlijks gerapporteerd aan het rijk. Als het ministerie de Bredase plannen honoreert, gaan de projecten na de zomervakantie van start.

Breda, 8 mei 2002