Electronic Highway Platform Nederland

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Meer regie nodig voor elektronische overheid

Den Haag, 8 mei 2002 - In het komende regeerakkoord moet meer regie komen voor de elektronische overheid. Dat is de uitkomst van een debat over de toekomst van ict en overheid, georganiseerd door EPN - Platform voor de informatiesamenleving. Aan de discussie namen zo'n 60 vertegenwoordigers van de overheid en uit de ict-wereld deel, onder wie de heer Docters van Leeuwen (vz. cie. Ict en Overheid), mevr. Plooij (woordvoerder ict in het EU-parlement), dhr. Schellekens (VNO-NCW) en dhr. Lintsen (ministerie van BZK). Aanleiding van de bijeenkomst was een internationaal eGovernment onderzoek van Accenture waaruit blijkt dat de Nederlandse overheid wereldwijd met haar ict-aanpak is gezakt van de 7e naar de 11e plaats.

Snelle invoering van eGovernment is van het grootste belang voor de Nederlandse samenleving. Zo blijken de vele gegevensbestanden bij de overheid nauwelijks gekoppeld en zwaar vervuild. Klanten van de overheid krijgen daardoor verkeerde gegevens en hebben te maken met te lange wachttijden. Niet alleen burgers zijn geholpen met eGovernment, ook bedrijven. Zo kan volgens Schellekens de administratieve lastendruk voor bedrijven worden verminderd met meer dan 8 miljard euro. Intelligente ict-toepassingen bij de overheid leiden tot lagere productiekosten en versterken daarmee de Nederlandse concurrentiepositie (Plooij). Met ict kan ook de controle op vergunningen en de naleving van wet- en regelgeving verbeteren. Rampen als in Enschede en Volendam hadden zo wellicht kunnen worden voorkomen. Ict helpt ook fraude, criminaliteit en regelontduiking terug te dringen. (van der Wel, EPN)

In het komende Regeerakkoord moet daarom meer aandacht komen voor een strakkere nationale sturing voor eGovernment. Eén van de problemen bij de invoering van eGovernment is de verkokerde indeling van de overheid. Vraagstukken rond capaciteit, privacy, veiligheid, betaling, identificatie en identificatienummers houden zich niet aan de indeling in departementen. Daarnaast wreekt zich ook de indeling in overheidslagen. Ict maakt een meer samenwerking tussen gemeenten, provincies, rijk en de vele zelfstandige overheidsorganen onvermijdelijk.

De oplossing voor deze problemen is volgens de aanwezigen het instellen van een Raad voor de Informatiesamenleving. Deze strategische ict-raad moet de regering adviseren over visie en regie. Deze raad moet niet alleen zorgen voor betere afstemming binnen de overheid, maar ook voor afstemming met de rest van de maatschappij. In de adviesraad zouden daarom niet alleen vertegenwoordigers van de overheid maar ook uit de andere geledingen van de samenleving moeten plaatsnemen.

EPN zal de komende weken een voorstel voor zon raad uitwerken en daarna aan de kabinetsformateur(s) aanbieden.