Arrondissementsparket Amsterdam

The Hague, May 8 2002 De moord op Pim Fortuyn

Het Openbaar Ministerie vraagt een rechter een verdachte alleen in alle beperkingen te mogen plaatsen als een kans bestaat dat contacten met de buitenwereld de waarheidsvinding en dus het onderzoek verstoren.
Het team dat de dood van politicus Pim Fortuyn onderzoekt heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de verdachte deel uitmaakt van een groepje dat meer aanslagen op politici van de LPF voorbereidt. Het OM in Amsterdam maakt dat bekend in reactie op berichten in de media.

Het 30 leden tellende recherche-bijstandsteam en het OM in Amsterdam stellen een diepgaand onderzoek in naar de relaties, achtergronden en mogelijke motieven gehandeld. Er zijn echter vooralsnog geen aanwijzingen dat er meer mensen zijn betrokken bij de aanslag. In het onderzoek zullen alle mogelijk relevante sporen en aanwijzingen worden bestudeerd. Dat houdt in dat er, als daartoe aanleiding is, ook gekeken wordt naar andere zaken. Dat geldt dus ook voor de moord in 1996 op een milieu-ambtenaar uit Nunspeet. Dit misdrijf is nooit opgelost. Mochten er linken zijn, dan wordt dat zeker in het onderzoek meegenomen.
Het omvangrijke onderzoek naar de dood van Fortuyn gebeurt mede op basis van het materiaal dat is aangetroffen bij de doorzoeking van zijn woning in Harderwijk. Uit dit materiaal kan geconcludeerd worden dat het erop lijkt dat de man in het bezit was van materiaal dat wijst op milieu-activisme. Dat stelde de fungerend hoofdofficier van justitie, mr. G.T. Hofstee, dinsdag op een persconferentie. Hij reageerde daarmee op perspublicaties waarin de verdachte als 'links-extremistisch' werd gekenschetst.

De man heeft tot nu toe geweigerd een verklaring af te leggen. Hofstee: ,,De man vertelt rustig dat hij geen verklaring wenst af te leggen. Hij heeft alleen zijn naam genoemd". De verdachte is nog niet eerder met de politie in aanraking geweest, zo zei hij. Hofstee stelde dat de man 'bij zinnen' was.

Het 30 leden tellende recherche-bijstandsteam dat de zaak onderzoekt wordt geleid door drie officieren van justitie van het Amsterdamse parket. Bij de huiszoeking in de woning van de verdachte, een blanke man, vond de politie onder meer munitie van hetzelfde kaliber als de hulzen die op de plaats van de aanslag zijn aangetroffen. De verdachte heeft geen wapenvergunning. Ook zijn een computer en papieren in beslag genomen. Een huisgenoot van de verdachte is als getuige gehoord. De schutter vuurde vijf schoten af op Fortuyn. De politicus werd getroffen door vijf kogels. Het stoffelijk overschot van de heer Fortuyn is overgebracht naar het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk voor nader onderzoek. Daar is sectie verricht door de patholoog-anatoom.