Ingezonden persbericht

VillaMedia maakt websites met Comanche

AMSTERDAM, 20020508 -- Villamedia, de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die ook sites van derden onderdak verschaft, gebruikt sinds kort het contentmanagementsysteem Comanche. Daarmee kunnen gebruikers zonder speciale software of systembeheer hun eigen pagina's onderhouden. De betaling verloopt volgens het ASP-model: er wordt per nieuwe of gewijzigde pagina afgerekend.

De eerste site die over ging was die van het vakblad De Journalist (http://www.dejournalist.nl). Ren de Vree, redacteur van VillaMedia: "Wij willen gelijke tred houden met de ontwikkelingen in de bedrijfstak. Je kunt alleen goed op de hoogte blijven wanneer je dezelfde ervaringen hebt als je leden en je lezers. Ik zocht de functionaliteit die ik gewend was bij de kranten- en andere sites die ik heb gemaakt, zonder de rompslomp van een speciale IT-afdeling en allerlei programma's, en vooral ook zonder die kosten. Comanche biedt dat allemaal: stylesheets, includes, templates, invulformulieren voor de gebruikers, die alleen maar hun browser nodig hebben om waar ook ter wereld hun site te kunnen updaten. Ook om plaatjes van de harde schijf naar het systeem te sturen heb je alleen je browser nodig, net als voor preview en publishing. Dat publishen kan gebeuren op de server van Comanche, of naar je eigen provider. Wij hebben voor dat laatste model gekozen, om optimaal onafhankelijk te kunnen zijn. Comanche kost enkele euro's per nieuwe of gewijzigde pagina. Ik heb eens een site gemaakt waarvoor ik gedwongen was elke week een webmaster 20 uur à 150 gulden te betalen. Dat is 12.000 gulden in de maand. En dan kwamen daar nog basiskosten voor IT-diensten bij. Voor zulke bedragen kun je in Comanche duizenden pagina's per maand maken en dan ben je nog goedkoper uit. "

Comanche is een systeem van Sensys ICT in Nieuwegein. Verkoopdirecteur Gert Jan Kole: "Comanche is door ons ontwikkeld voor professionele portals als Tiscali en 12Move, die grote hoeveelheden content snel en efficiënt willen verwerken en publiceren. Het systeem is op die forse volumes berekend: op een enkele server kunnen 300 redacteuren gelijktijdig aan de slag. De keerzijde is dat de investeringen in een eigen Comanche server, inclusief Oracle database en SilverStream J2EE-server, navenant fors genoemd kunnen worden. Dan resteert een eenvoudige rekensom: je begint alleen aan zo'n kostbaar contentmanagementsysteem als je voldoende content en redacteuren hebt om die kosten er weer uit te halen. Voor veel bedrijven en verenigingen blijft een CMS daarom buiten beeld, terwijl ze natuurlijk net zo goed behoefte hebben aan een systeem om hun websites eenvoudig mee te onderhouden. We denken daar een oplossing voor te hebben gevonden door Comanche voortaan ook via het ASP-model aan te bieden. ASP staat in dit geval voor Application Service Providing; 'software als service'. Op strategische plekken op het Internet zijn door ons Comancheservers neergezet, en onze klanten hoeven alleen maar met hun browsers in te loggen om het systeem te kunnen gebruiken. Daarbij weten de gebruikers van tevoren wat het maken of veranderen van een webpagina kost. Ze betalen een vast abonnementsbedrag vooruit per maand, en eventueel meerverbruik achteraf, net als bij het energiebedrijf."

Informatie over Comanche, en een demo, zijn te zien op http://www.comanche.nl

De Journalist: http://www.dejournalist.nl

Gert Jan Kole: gjkole@sensys.nl / www.sensys.nl
Sensys ICT B.V., Gelderlandhaven 5b, 3433 PG Nieuwegein, 030 63 00 282

Ren de Vree: rdevree@nvj.nl / www.villamedia.nl
NVJ, Joh. Vermeerstraat 20, 1071 DR Amsterdam 020 6766771