Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Zou je willen weten wat er is geworden van je oude klasgenootjes? Is je schoolliefde eigenlijk nog single? Wie heeft het goed gedaan, wie wat minder?

Schoolbank.nl is een nieuwe website met alle Nederlandse scholen in een gigantische database, waar je kunt ontdekken wat er is geworden van je oude vrienden (of eventueel je oude vlammen).

De site is een initiatief van Rosetta, een Amsterdamse producent van websites. "Normaal maken we sites voor kranten en dergelijke opdrachtgevers," vertelt Guy Spriggs, 39, Engelsman en directeur van Rosetta. "We wilden al een hele tijd een eigen site beginnen, maar het wachten was op een goed concept. "

Hoe kwamen ze op het idee?

Spriggs legt uit: "Ik werd per email door een vriend in Engeland op friendsreunited.co.uk geattendeerd. Ik ging op zoek naar mijn middelbare school en daar stonden mensen in de lijst aan wie ik in 20 jaar niet had gedacht. Het was een geweldig moment. Ik heb inmiddels ook gemaild met 3 of 4 jongens uit mijn klas -- en ja, zelfs met een ex uit 1977! Een schoolreunie bijwonen in Engeland zit er voor mij niet direct in, maar op deze manier vind ik het echt leuk."

De Schoolbank-site is gratis. De grote kracht van de site ligt in zijn eenvoud; je zoekt je school, je meldt je aan, en je krijgt een lijst met je klasgenoten te zien.

Om de privacy van de gebruikers te waarborgen wordt je emailadres nooit aan een ander getoond. Schoolbank stuurt berichten van anderen door per email. Je bepaalt vervolgens zelf of je die wilt beantwoorden. Het is eigenlijk een Brief onder Nummer-systeem, zoals bij rubrieksadvertenties, maar dan voor Internet.

Schoolbank.nl is een veelbelovend fenomeen. Het is te vroeg om van een rage te spreken (de site ging amper een week geleden live voor het publiek), maar nu al wordt duidelijk dat veel Nederlanders behoefte hebben aan het terugvinden van hun oude schoolvrienden. Meer dan 4000 aanmeldingen en 100,00 pageviews in de eerste week zijn statistieken waar vele beter bekende sites jaloers op zullen zijn. De uitgever is al op Radio 2 door Tom Herlaar geinterviewd en Schoolbank is geselecteerd door Startpagina als Site van de Dag voor het weekend van 4 en 5 mei.

De plannen voor de toekomst houdt de uitgever nog even voor zich. Alles wat nu gratis is, blijft gratis, zegt hij. Maar ze zijn wel bezig om andere leuke toevoegingen te bedenken waar waarschijnlijk in de toekomst voor betaald mag worden. "We moeten toch op een dag tenminste onze kosten terug verdienen."

Schoolbank is te vinden op www.schoolbank.nl


Voor meer informatie, foto's, grafieken of de tekst van een interview met Guy Spriggs voor de Gouden Greep (Radio 2, 1 mei 2002) neem contact op met Jan Molendijk (jan@rosetta.nl), tel 020 421 2136 of met Guy Spriggs (guy@rosetta.nl) tel 020 421 2136.