CBS


Daling industriële productie vlakt af

De industriële productie in het eerste kwartaal van 2002 ligt 3,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2001. Daarmee is de productie minder afgenomen dan in het vierde kwartaal van 2001. Toen werd 6,1 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Na correctie voor seizoeninvloeden is de productie in het eerste kwartaal van 2002 licht gestegen ten opzichte van eind vorig jaar. In het eerste kwartaal is de productiedaling het grootst in de metaalindustrie. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Productiedaling het grootst in metaalindustrie
In het eerste kwartaal van 2002 is de productie het sterkst gedaald in de metaalindustrie. De productie ligt ruim 9 procent onder het niveau van een jaar eerder. De metaal neemt ongeveer eenderde van de totale industriële productie voor zijn rekening. Ook in de textiel-, kleding- en lederindustrie is de teruggang fors, met een ruim 5 procent lagere productie. In de papier- en grafische industrie en in de hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie zijn de dalingen beperkter. Alleen in de aardolie-, chemische- en rubberindustrie ligt de productie in het eerste kwartaal duidelijk hoger dan een jaar eerder: 3,4 procent. Deze branche heeft een aandeel van circa 20 procent in de totale productie van de industrie. In de voedings- en genotmiddelenindustrie is vrijwel evenveel geproduceerd als een jaar eerder (+0,1 procent).

Productie in maart 2,0 procent lager dan jaar eerder
De productiedaling is in maart kleiner dan in januari en februari. Daarmee volgt de productie in de eerste maanden van 2002 het herstel van het producentenvertrouwen in de industrie. Het vertrouwen van industriële ondernemers is vanaf december vorig jaar geleidelijk verbeterd. In maart 2002 werden bovendien voor het eerst in geruime tijd meer orders ontvangen dan in de voorgaande maand. Voor de periode april-juni verwachtten ondernemers een aantrekkende productie.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak.
De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.
De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. drs Gert Buiten, tel. (070) 337 47 78.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nlPB02-091
8 mei 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Het CBS is een dienst van het Ministerie van Economische Zaken Persbericht