Gemeente Purmerend

8 mei 2002 - Diamanten huwelijk bruidspaar vlaar-Lansdaal

Woensdag 8 mei 2002 om 10.15 uur bezoekt burgemeester Th. van Dam het echtpaar Vlaar-Lansdaal in verband met hun diamanten huwelijk. Het bruidspaar woont sinds oktober 2000 in De Rusthoeve.

Agatha Catharina Maria Lansdaal (Agatha), geboren op 7 maart 1911 te Beemster en Cornelis Vlaar (Kees), geboren op 22 november 1913 te Purmerend hebben elkaar ontmoet in Purmerend bij de festiviteiten ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Beatrix op 31 januari 1938. Er werd toen de hele dag feest gevierd in Purmerend en bij het dansen in voormalig café Baltus op de Koemarkt. Het echtpaar heeft vijf zoons, twee dochters en vijftien kleinkinderen.

Kees is geboren in Overwhere. Daarna woonde hij enige tijd in de Beemster en is toen terugverhuisd naar Purmerend. Agatha woont sinds haar zesde in Purmerend op de Koemarkt in het pand dat nu Lansdael heet. Van 1961 tot 1964 woonde het hele gezin op een boerderij in Purmerland. Daarna verhuisde het naar een boerderij in de Beemster (naast Fort Spijkerboor) waar het tot 1967 woonde. Vervolgens keerden zij terug naar het café op de Koemarkt, dat steeds is aangehouden. In oktober 2000 verhuisde het echtpaar verhuisd naar De Rusthoeve.

De vader van Agatha was banketbakker. Op de Koemarkt hadden zij een hotel-café-restaurant en melksalon en een bakkerij/winkel voor koek en banket. Agatha werkte daarin mee. Na het overlijden van haar ouders nam zij de zaak over.

De vader van Kees was een kleine boer met een stuk of tien koeien. Hij had een boerderijtje aan de Overweersepolderdijk. Kees werkte hierin mee. Daarnaast werkte hij nog als slagersknecht. Na zijn huwelijk had Kees drie beroepen tegelijk. Hij zei wel eens: In die tijd was ik net een clown; ik bleef me maar verkleden. ´s Morgens vroeg op om de koeien te melken, daarna verkleden om in de slagerij te slachten. Vervolgens weer verkleden, want ´s middags ging hij vlees bezorgen bij de klanten. Daarna opnieuw verkleden voor het melken van de koeien. s Avonds kon hij zich dan nog eens verkleden om gasten te ontvangen in het café voor een vergadering of een toneelrepetitie.

De koeien stonden op land in de Overwhere. Door de eerste uitbreidingen van Purmerend kocht de gemeente dit land op. Omdat in het café te weinig werd verdiend om van te leven, verhuisden zij naar Purmerland. Het café werd gewoon aangehouden en op dinsdag was bijna het hele gezin weer op de Koemarkt in verband met de markt. Ook als er ´s avonds een bijeemkomst was, moest er iemand naar de Koemarkt om daar de klanten te helpen.

Kees wilde met boeren stoppen. Oudste zoon Gerard wilde echter doorgaan en daarom werd een boerderij met beter weiland gekocht in de Beemster.

Toen Gerard ging trouwen, nam hij de boerderij over en ging het gezin terug naar de Koemarkt. Kees en Agatha hebben steeds alles samen gedaan: het café, de boerderij en het opvoeden van de kinderen.Na hun 50e begonnen zij een tweede leven. Het café werd drastisch verbouwd: de huiskamer en de tuin werden er bij getrokken, zodat er ruimte was voor een grote feestzaal. Hier zijn veel bruiloften en feesten gehouden.

Nadat Kees 65 was geworden, ging hij het rustiger aan doen en nam de jongste dochter Ineke het café over.