Ingezonden persbericht


PERSBERICHT GRONINGER MUSEUM

Groningen, 21 maart 2002



Biciclette

8 mei t/m 1 september 2002

Het Groninger Museum toont van 8 mei t/m 1 september 2002 in het Coop Himmelb(l)au Paviljoen de tentoonstelling Biciclette (fietsen).

Naar aanleiding van het Festival di Gironingen en de start van de Giro d'Italia op 11 mei 2002 in de Groninger binnenstad, organiseert het Groninger Museum een tentoonstelling over fietsen als onderwerp in de moderne kunst. Het gaat om twaalf kunstwerken, voornamelijk driedimensionale werken van fietsen uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Uitzondering hierop is de bekende ready-made Bicycle Wheel van Marcel Duchamp uit 1913. Spectaculair is het grote werk Desire van de Amerikaanse beeldhouwer Martin Puryear, dat een diameter heeft van vijf meter. Verder zijn er werken te zien van: Arman, Joseph Beuys, César en Robert Rauschenberg. Van Keith Haring en Alessandro Mendini zijn designs te zien die zij voor de gewone fiets ontwierpen.

Hoe Nederlands de fiets ook mag zijn, alle werken in de tentoonstelling komen uit het buitenland. De tentoonstelling was in 2001 in een andere samenstelling te zien in Villa Panza in Varese in Italië.

De tentoonstelling Biciclette in het Groninger Museum is mogelijk gemaakt door sponsoring van Gironingen.

EINDE PERSBERICHT______________________________________________________________________________________________________________________



Ingezonden persbericht