Gemeente Leiden

Nachtwandelen voor Nicaragua

In de nacht voor Hemelvaartsdag (van 8 op 9 mei) vindt voor de veertiende maal de wandeltocht 'Nacht van Juigalpa' plaats. De wandeling voert ruim twintig kilometer door polders en duinen van museum Naturalis naar de Kunstpassage in Den Haag.

BESTUURSDIENST - Achtergrond van de traditionele wandeling is dat zowel Leiden als Den Haag een stedenband hebben met Juigalpa in Nicaragua. In Nicaragua is het traditie om belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis te herdenken met een nachtelijke wandeling. Aan de wandeling, die om twaalf uur 's nachts start, doen jaarlijks ongeveer achthonderd wandelaars mee uit Leiden, Den Haag en verre omgeving.

Theater langs de route
De wandeling heeft dit jaar als motto 'Eerlijke handel en wandel'. Bij Meyendel in Wassenaar is die nacht een 'Wereldvoedselplein' ingericht, met hapjes uit verschillende landen en sfeervolle muziek. Op het begin- en eindpunt van de wandeling is aandacht voor het thema, met informatiestands van de Wereldwinkel, Fair Trade en Max Havelaar. Langs de route komen de wandelaars muziekgroepen tegen. Daarnaast speelt er een theatergroep langs de route die deelnemers op ludieke wijze confronteert met het bestaan van (on)eerlijke handel.

Meedoen
Opgeven kan tot 15 april door 7,50 over te maken op rekeningnummer 55.33.458 van Stichting Invulling Stedenband, onder vermelding van Nacht. Inschrijven kan ook bij de Wereldwinkel en bij de Fair Trade Shop in Den Haag.
Ook op de avond van de wandeling is inschrijven mogelijk op de startlocatie bij Naturalis, tussen 21.00 en 23.55 uur; De kosten zijn dan 10,-. Meer informatie: 070-3630688 of www.sis.denhaag.org.

Nicaraguaanse hapjes op het rustpunt van de Nacht van Juigalpa 2001 in één van de kraampjes op het Wereldvoedselplein. Foto: Erik Slagt.