Unicef

mededeling in verband met VN kindertop

Den Haag, 24 april 2002 - Van 8 tot 10 mei vindt in New York de VN Kindertop plaats, waarbij ruim 70 staatshoofden en regeringsleiders bijeenkomen om de leefsituatie van kinderen wereldwijd te bespreken en een nieuw Actieplan voor Kinderen vast te stellen. De VN Kindertop wordt voorafgegaan door het Children's Forum waarbij kinderen en jongeren zelf bespreken hoe ze kunnen meehelpen aan het realiseren van kinderrechten. Ook in Nederland wordt aandacht besteed aan de VN Kindertop. Hierbij treft u een overzicht aan van de acties die plaatsvinden in Nederland en New York en de materialen die bij Unicef Nederland beschikbaar zijn.


1 mei: Minister Herfkens en de twee jongerenvertegenwoordigers worden 'gelanceerd' naar New York
In Nederland hebben ruim 40 jongeren- en ontwikkelingsorganisaties zich verenigd in het Platform VN Kindertop. Woensdag 1 mei worden minister Herfkens, de leider van de Nederlandse regeringsdelegatie naar de VN Kindertop, en de twee jongerenvertegenwoordigers op een originele manier gelanceerd naar New York.
Locatie: Binnenhof, Den Haag. Tijd: 11.00 uur. Aansluitend vindt in Nieuwspoort een persconferentie plaats met minister Herfkens en de twee jongeren. Leden van de pers ontvangen op 26 april van het Platform VN Kindertop een uitnodiging.

5-7 mei: Children's Forum in New York
Direct voorafgaand aan de VN Kindertop, vindt in New York een bijeenkomst plaats voor de kinderen en jongeren (tot 18 jaar) die zelf deelnemen aan de Kindertop. Circa 300 kinderen uit ruim 100 landen bespreken onderling wat ze verwachten van de uitkomsten van de Kindertop en hoe ze zelf actief kunnen bijdragen aan het realiseren van de doelen. Twee jongeren zullen worden uitgekozen om tijdens de Kindertop de resultaten te presenteren aan de regeringsleiders, en aanbevelingen te doen.
Locatie Children's Forum: diverse plekken in New York. Persaccreditatie en meer informatie: www.unicef.org (press centre, under -18 zone).

8-10 mei: VN Kindertop 2002
Tijdens een speciale zitting over kinderen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bespreken ruim 70 staatshoofden en regeringsleiders, maatschappelijke organisaties en circa 300 jongeren de leefsituatie van kinderen wereldwijd. Het in 1990 opgestelde 'Actieplan 2000' wordt geëvalueerd. Doel is te komen tot een nieuw Actieplan voor Kinderen, waarin concrete doelen worden gesteld voor de komende tien jaar op het terrein van onder meer het terugdringen van kindersterfte, toegang tot veilig drinkwater, Aidsbestrijding, bereikbaarheid en betaalbaarheid van onderwijs, en het tegengaan van kinderarbeid.
Locatie: VN-gebouw, New York.
Unicef Nederland geeft op 7 mei ter gelegenheid van de start van de VN Kindertop een persbericht uit.
Persaccreditatie en meer informatie: www.unicef.org

Interviews, beeldmateriaal en informatiebronnen Tijdens de VN Kindertop zijn Henk Franken (directeur Unicef Nederland) en Maud Droogleever Fortuyn (beleidsmedewerker kinderrechten) aanwezig in New York en beschikbaar voor interviews. Ook in Nederland zijn woordvoerders beschikbaar. De volgende informatiebronnen zijn op te vragen bij Unicef Nederland (zie de gegevens onderaan):


* Betacam 'The UN General Assembly Special Session on Children 2002'. Deze band van circa 50 minuten bevat recent beeldmateriaal uit onder meer Afghanistan (de inspanningen om ruim 1,5 miljoen kinderen te laten terugkeren naar school); Laos (inentingscampagne op het platteland); China (het belang van het toevoegen van jodium aan zout voor de geestelijke ontwikkeling van kinderen); Malawi (Aidsvoorlichting voor kinderen); en Sudan (de demobilisatie en opvang van kindsoldaten en de terugkeer naar hun families). Inclusief spotlist.

* Voor audiovisuele media zal er tijdens de Kindertop per satelliet een 'news feed' worden verzorgd: twee keer per dag een update van het nieuws. Zie