Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Faber stelt Oosterschelde in als Nationaal Park

2 mei 2002

Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stelt op 8 mei het dertiende nationale park in: de Oosterschelde. In totaal zullen er 18 nationale parken gerealiseerd worden. De Oosterschelde is een getijdengebied en is circa 35.000 ha groot. Het is daarmee het grootste nationale park van Nederland en bovendien het eerste mariene park. Het overgrote deel van de Oosterschelde bestaat uit ondiep en diep open water, waar grote aantallen watervogels verblijven om te rusten en voedsel te zoeken. Daarnaast is en blijft het gebied van belang voor de visserij, met name op mosselen en oesters, en de (water)recreatie.

Het is een watergebied dat bestaat uit schorren, slikken, platen en polders met op de achtergrond enkele grote bouwwerken, zoals de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering. Schorren zijn hooggelegen volledig begroeide randgebieden van de getijdezone, die slechts een paar keer jaar overstromen. Vogels, zoals de bonte strandloper en de aalscholver, gebruiken de schorren als hoogwatervluchtplaats en broed- en foerageergebied. Slikken en platen zijn uitgestrekte schaars begroeide zandige of slibrijke gebieden die bij hoog water overspoelen en bij lager water droog komen te staan. Er leven veel bodemdieren, zoals wadpieren en kleine kreeftjes. Ook zwemmen er zeehonden in de Oosterschelde.

Onlangs stelde staatssecretaris Faber nog de Duinen van Texel in als Nationaal Park. De andere nationale parken zijn: Loonse en Drunense Duinen, Schiermonnikoog, Dwingelderveld, Weerribben, Groote Peel, Biesbosch, Zuid-Kennemerland, Meynweg, Maasduinen (voorheen De Hamert), Drents-Friese Wold, en het grensoverschrijdend park de Zoom-Kalmthoutse Heide. Het hoofddoel van de instelling van nationale parken is het beschermen van grote natuurlijke gebieden en landschappen, met de daarin aanwezige planten en diersoorten. Daarnaast vormen natuureducatie, natuurgerichte recreatie en onderzoek belangrijke nevendoelen.


---
Noot voor de redactie,