Erasmus Universiteit Rotterdam

8 mei 2002

Seminar sectie staats- en bestuursrecht

Is de overheid strafrechtelijk aansprakelijkheid ?

Op woensdag 8 mei 2002 organiseert de sectie staats- en bestuursrecht een seminar met als titel De strafrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid. Deskundigen op het gebied van Staats- en bestuursrecht en Straf(proces)recht geven een uiteenzetting over dit actuele onderwerp.

De gebeurtenissen in Enschede en Volendam hebben de feilbaarheid van de overheid aan het licht gebracht. Een actief optreden van de betrokken overheden, met name op het terrein van het toezicht en de handhaving, had rampen van deze omvang waarschijnlijk kunnen voorkomen. Zijn de betrokken overheden (mede)aansprakelijk voor de gevolgen van deze rampen? Heeft de overheid strafbare feiten begaan door niet adequaat op te treden? Zou dat zo zijn, kan de overheid dan daadwerkelijk strafrechtelijk worden vervolgd?

In opdracht van de regering heeft de Commissie Roelvink onlangs een rapport uitgebracht over de problematiek van de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid. De strekking van het rapport is dat de strafrechtelijke aansprakelijkheid van overheidslichamen moet worden vergroot en dat ook (afzonderlijke onderdelen van) de centrale overheid (de Staat) onder omstandigheden strafrechtelijk aansprakelijk moet(en) zijn.
Tegen deze achtergrond organiseert de sectie Staats- en bestuursrecht een seminar met als titel De strafrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid.

Sprekers:

* Prof. mr. R. de Lange hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

* Prof. mr. P. Mevis hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

* Mr. B.C. Knieriem Hoofd taakveld Juridische zaken, sector BJZ, Vereniging van Nederlandse Gemeenten

De toegang tot dit seminar is vrij.

Noot voor de pers:
Seminar woensdag 8 mei 2002
Tijdstip: 15.00 17.00 uur
Plaats: Woudestein, L1-062
Info: mr. M.C. de Voogd, tel. (010) 4082540
e-mail: devoogd@frg.eur.nl

INLINE]