VERENIGING GOLFKARTON

Golfkartonindustrie over Europese verpakkingsrichtlijn

GOLFKARTONINDUSTRIE POSITIEF OVER NIEUWE UITGANGSPUNTEN IN EUROPESE

VERPAKKINGSRICHTLIJN

De Europese Golfkartonindustrie verwelkomt de nieuwe uitgangspunten, ingebracht door het Europese parlement, voor de herziening van de Europese Richtlijn voor Verpakkingen en Verpakkingsafval. Deze doen recht aan het voortgeschreden inzicht, dat verpakkingen neutraal moeten worden beoordeeld op hun milieukwaliteiten. In de huidige Richtlijn uit 1994 wordt ten onrechte op voorhand een retourverpakking, zoals een plastic krat, in de regelgeving bevoordeeld.
In de voorgestelde herziening is opgenomen, dat de toepassing van verpakkingen die voor het milieu én het gebruik het meest optimaal zijn, gestimuleerd moeten worden. Dat stelde de heer Ir. W.J.M. Hoebert, vice-voorzitter van FEFCO, de Europese brancheorganisatie van de Golfkartonindustrie, tevens voorzitter van de Vereniging Golfkarton, tijdens een bezoek van PvdA-Europarlementariër mevrouw Dr. D. Corbey aan de Nederlandse golfkartonindustrie op 3 mei jl.

Onderscheid meermalig/eenmalig is overbodig: milieukwaliteit telt Voor de keuze tussen meermalig en eenmalig te gebruiken verpakkingen zijn de milieu-impact door transport en hygiëne-aspecten belangrijke factoren. Mevrouw Corbey: Het gaat om de milieudoelstelling en ik heb de indruk, dat kartonnen verpakkingen daaraan voldoen. De uitdaging is nu om door middel van de nieuwe wetgeving de milieukwaliteiten van papier en karton uit te baten. Zij pleitte verder voor meer overleg op Europees niveau tussen sectoren in de verpakkingsketen omdat volgens haar daarmee slimmere, goedkopere en milieueffectievere oplossingen mogelijk zijn, zoals de Nederlandse aanpak bij het Convenant Verpakkingen heeft laten zien. De Europese Commissie is naar haar zeggen vanwege de verwachte betere uitkomsten eveneens voorstander van zo een samenwerking.

Mevrouw Dr. D. Corbey is rapporteur voor het Europees parlement voor de herziening van de Europese Richtlijn voor Verpakking en Verpakkingsafval. Op uitnodiging van de Vereniging Golfkarton en FEFCO bezocht zij achtereenvolgens een papierfabriek (SCA Packaging de Hoop), een golfkartonproducent (Kappa De Zeeuw Golfkarton), beide in Eerbeek, een producent en verpakker van sappen (Riedel in Ede), alsmede een distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. Zo kon ze met eigen ogen zien welke weg een golfkartonverpakking volgt en welke inspanningen de industrie verricht om milieubelasting te verminderen, vanaf de productie van de grondstoffen tot en met de afdankfase van de verpakking, die dan opnieuw grondstof is voor de productie van papier en karton.

Vereniging Golfkarton behartigt de belangen van de Nederlandse Golfkartonindustrie en is lid van FEFCO.