Korps: Friesland, plaats: Friesland 8-05-2002
Politieberichten van 7/5 13.00 uur tot 8/5 07.00 uur

Sneek: bedreiging
Dinsdag omstreeks 12.15 uur kwamen medewerkers van de Nuon bij een woning aan de Waling Dijkstrastraat om de elektriciteit af te sluiten in verband met het niet betalen van de rekening. De bewoner bedreigde daarop een medewerker van de Nuon, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden met een mes. De medewerker is daarop onverrichter zake vertrokken en heeft aangifte gedaan. De bewoner moet nog worden gehoord.

Wolvega: drugsonderzoek
De politie van district Heerenveen heeft in de afgelopen vier maanden een onderzoek ingesteld naar een familie in Wolvega. Deze familie hield zich vanaf begin vorig jaar tot maart dit jaar op grote schaal bezig met de handel in heroïne en cocaïne.
Een 25-jarige zoon en 29-jarige dochter van deze familie hebben zich in het verleden al eerder met handel in verdovende middelen beziggehouden. Ze zijn begin 2001 weer opnieuw begonnen met het opzetten van een verkoopnetwerk. In dit netwerk werden ook de 14-jarige zoon, de 23-jarige zwager, alsmede de 48-jarige moeder en 60-jarige vader van de twee personen betrokken. In november 2001 werd een zogenaamde subdealer aangesteld, die namens de twee heroïne en cocaïne verkocht. De verkoop vond plaats aan gebruikers uit onder andere Emmen, Meppel, Steenwijk, Wolvega, Heerenveen, Joure, Sneek en Emmeloord. Uit het onderzoek kwam naar voren dat op enig moment vier subdealers werkzaam waren voor de broer en zus uit Wolvega. De broer en zus zorgden voor de bevoorrading van deze subdealers en incasseerden de opbrengsten van de verkochte drugs. Op 22 maart 2002 werden de eerste vijf personen aangehouden. Daarbij is in Zwolle, Emmen, Emmeloord en Wolvega op diverse plaatsen doorzoekingen hebben plaatsgevonden. Meerdere goederen werden in beslag genomen, waaronder voertuigen, een geringe hoeveelheid verdovende middelen (waar onder heroïne, cocaïne en softdrugs) en geld.
In totaal werden in dit onderzoek tot heden 12 personen aangehouden. Ze zijn allen in bewaring gesteld. Een aantal van hen zit nog in voorarrest. Het onderzoek is momenteel nog in volle gang en verdere aanhoudingen worden verwacht.
Naar aanleiding van dit onderzoek konden ook nog een meerdere bedrijfsinbraken en woninginbraken in Heerenveen worden opgelost, waaronder in een kerk en in sportcentrum Tigra. De 14 jarige zoon bleek samen met een aantal vriendjes ook nog betrokken te zijn bij een serie vernielingen en diefstallen in zijn woonomgeving.
De persvoorlichting in deze zaak berust bij mr. Oebele Brouwer, pedrsofficier van justitie.

Sneek: rijden onder invloed
Tijdens een routinecontrole op de Bolswarderweg bleek de bestuurder van een personenauto omstreeks 03.10 uur gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man, 29 jaar uit Sneek, 310 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal.

Leeuwarden: overval op snackbar
Dinsdagavond rond 22.00 uur loopt een man een snackbar binnen aan de Achter de Hoven. Hij bestelt iets te eten bij het vrouwelijke personeelslid. Op dat moment zijn nog twee klanten, een man en een vrouw, in de zaak. Als deze klanten even later vertrekken pakt de man een vuurwapen uit zijn zak, bedreigt daarmee de vrouw achter de balie en eist geld. Nadat hij een geldbedrag krijgt verlaat hij de snackbar en loopt weg in de richting van de Tulpenburg. Door politie-eenheden is direct de gehele omgeving afgezocht. De man werd niet meer aangetroffen. Door de technische recherche is een onderzoek ingesteld. Het onderzoek wordt vandaag (woensdag) voortgezet. De politie Leeuwarden is zeer benieuwd naar de identiteit van de twee klanten. Ze doet een oproep om zich voor een getuigenverklaring te melden.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Dinsdagavond omstreeks 20.05 uur vond op de kruising Wijnhornsterweg en dHondecoeterstraat een aanrijding plaats. Een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden wil ter hoogte van de parkeerplaats van de NS linksaf slaan. Hij stopt om een naderende bromfietser voor te laten gaan. De bromfietser, een 27-jarige man uit Leeuwarden, rijdt over het brom- en fietspad. De bromfietser is mogelijk geschrokken van de personenauto, want hij wijkt uit en rijdt de auto links voorbij. Daarbij raakt hij de stoeprand en komt ten val. Hij is met vermoedelijk een sleutelbeenbreuk overgebracht naar het MCL-Zuid.

Ingevorderde rijbewijzen
Dinsdag zijn van twee zeer snelle automobilisten de rijbewijzen ingevorderd. Dinsdagmiddag rond 13.50 uur werd op de A7 - tussen de sluizen bij Kornwerderzand een 26-jarige man uit Heerhugowaard gecontroleerd. Hij reed 133 km/h terwijl daar 70 km/h is toegestaan. Naast een proces-verbaal is het rijbewijs van deze bestuurder ingevorderd.
Ook een 36-jarige man uit Veenwouden is zijn rijbewijs kwijt. Hij reed dinsdagavond omstreeks 20.35 uur met 157 km/h over de N31 ter hoogte van Nijega. Ter plaatse mag 100 km/h gereden worden.

Donkerbroek: aanrijding met letsel
Dinsdagochtend omstreeks 11.25 uur vond op de Bovenweg een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 46-jarige vrouw uit Donkerbroek reed vanaf haar uitrit de Bovenweg op. Ze dacht dat de weg vrij was. Op het moment dat ze daadwerkelijk de rijbaan opreed zag ze de andere auto naderen. Door een flinke ruk aan het stuur te geven probeerde ze nog uit te wijken, maar een aanrijding was niet meer te voorkomen. Beide autos raakten zwaar beschadigd. De vrouw is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De andere auto werd bestuurd door een 36-jarige vrouw uit Donkerbroek.

Drachten: snelle bromscooter
Maandagavond omstreeks 21.00 uur werd op de Zuiderdwarsvaart een zeer snelle bromscooter gecontroleerd. Op de rollentestbank gaf de scooter een vermogen aan van 1,8 kW, te vergelijken met zon 75 km/h. Daarnaast had de scooter een gladde band. De verdachte, een 17-jarige jongen uit Hallum, kreeg een rekening van 115 euro (vermogen) en 23 euro (gladde band) gepresenteerd.

Drachten: kop-staart aanrijding
Dinsdagmiddag omstreeks 16.00 uur raakten drie autos betrokken bij een aanrijding op De Lange West. Een 32-jarige man uit Leeuwarden stopte met zijn personenauto op de rijbaan, omdat hij linksaf wilde slaan. Hij moest wachten op tegemoetkomend verkeer. Een 21-jarige man uit Drachten, die met zijn personenauto achter hem reed, zag dit en stopte ook. Daarachter reed een bestelauto, bestuurd door een 34-jarige man uit Leeuwarden. Hij had niet gezien dat de autos voor hem stilstonden en reed achterop de auto van de man uit Drachten. Die schoot weer door op de auto voor hem. Alle autos raakten zwaar beschadigd. De achterste twee moesten afgesleept worden. Niemand raakte gewond.

Leeuwarden: diefstal personenauto
Dinsdagavond omstreeks 23.15 uur is op de Cesar Franckstraat een personenauto, een Alfa Romeo 33, kenteken HP-HH-35, gestolen. De 24-jarige eigenaresse deed aangifte. De auto stond bij haar woning geparkeerd. Een buurtbewoner zag dat omstreeks 23.15 uur een onbekend man in de auto stapte en er mee wegreed. Even later stapte een tweede persoon in, waarna de auto wegreed in de richting van het Europaplein.

Engwierum: brand in woonboerderij
Dinsdagmiddag zijn kinderen aan het spelen op de hooizolder van een woonboerderij aan de Mounebuorren. Ze hebben daar van hooi of stro een hut gemaakt. Omstreeks 17.30 uur komt een 22-jarige vrouw uit Engwierum naar de boerderij. Als ze het erf op loopt komt een jongetje naar haar toe. Deze vertelt dat er brand is op de hooizolder van de schuur en dat zijn vriendje nog binnen is. Ze loopt naar de schuur. Op de hooizolder staat het stro of hooi in brand. Op de zolder bevindt zich inderdaad nog een jongen. Het is de 6-jarige zoon des huizes. De jongen heeft flinke brandwonden. De vrouw haalt de jongen van de zolder en brengt hem naar de buren. Daar wordt hij onder de douche gezet in afwachting van medische behandeling. Om 18.30 uur wordt de jongen met een traumahelikopter overgebracht naar het Martini S ziekenhuis in Groningen. Hij is niet in levensgevaar. De brandweer blust de brand. De schuur, die vast zit aan de woning, brandt geheel uit. De vier kalveren die zich in de schuur bevinden komen in de brand om. De woning wordt zwaar beschadigd. In de schuur is asbest verwerkt dat door de brand wordt verspreid. Uit het door de brandweer ingesteld onderzoek blijkt dat de verspreiding van de asbest beperkt blijft tot het eigen terrein van de boerderij. Dit terrein wordt in zijn geheel afgezet. Er is volgens de brandweer verder geen gevaar voor de gezondheid.
Een onderzoek naar de oorzaak van de brand wordt ingesteld. Met de kinderen moet nog worden gesproken. Door de technische recherche wordt op donderdag een onderzoek ingesteld, nadat de resten zijn afgekoeld. De eigenaar, een 45-jarige man, is verzekerd.

Bureau Communicatie: 058 880 8272