Provincie Friesland

Waterscooters niet welkom in Fryslân

In het nieuw te maken beleid voor de snelle watersport wordt hoog ingezet op natuur, milieu, veiligheid en rust. Snelvaren, het varen met snelle boten, motorkruisers, raceboten en waterskiën past in het plan om iedere vorm van watersport aan te bieden. Snelvaren wordt alleen toegestaan in de zomerperiode in speciale gebieden op de grote Friese meren, zoals het Sneekermeer, het Heegermeer, het Slotermeer, het Tjeukemeer en het IJsselmeer.

Voor waterscooters moet echter een totaalverbod gelden. Waterscooters veroorzaken veel problemen met andere watersporters door onberekenbaar vaargedrag en geluidsoverlast. Om deze reden wil de provincie geen ruimte bieden aan waterscooters op de Friese Meren. Waterscooters kunnen wel terecht op het IJsselmeer.

Dit zijn de hoofdlijnen uit het nieuwe beleid Snelle watersport in Fryslân, die
Gedeputeerde Staten van Fryslân vandaag hebben vastgesteld. De hoofdlijnen worden de komende maanden voorgelegd aan alle betrokken organisaties. In december van dit jaar zullen Provinciale Staten een definitief besluit nemen over het nieuwe beleid.

Aanleiding
Na de opkomst van de snelle watersport is eind jaren '90 om veiligheidsredenen besloten in Fryslân speciale gebieden aan te wijzen voor deze vorm van waterrecreatie. In de loop der jaren is door de groei van de watersport het aantal conflictsituaties toegenomen. En zijn er meer beperkingen ingesteld. Met alle betrokken partijen is daarom afgesproken een principiële discussie te voeren over het beleid voor de snelle watersport. De notitie "Snelle watersport in Fryslân" vormt daar de basis voor.

8 mei 2002

terug naar nieuws

Laatste wijziging: 8-5-02 , Sigrid Keimpema.