Provincie Friesland

Jaarverslag provincie Fryslân
Financieel jaar 2001 positief afgesloten

Na de goedkeuring in Gedeputeerde Staten in maart, liggen nu de officiële versies klaar van het Jaarverslag over 2001 en de Voorjaarsnota 2002 van de provincie Fryslân.
De financiële positie van de provincie is gezond. Het Jaarverslag 2001 sluit af met een positief saldo van ¤ 9,1 miljoen. ¤ 2,5 miljoen daarvan is niet vrij aanwendbaar in verband met een aantal tijdelijke budgetten voor convenantprojecten zoals Kompas en EG projecten. Het feitelijke positieve resultaat van ¤ 6,5 miljoen is met name ontstaan door lagere apparaatskosten, een voordelig saldo op de financieringsmiddelen, algemene dekkingsmiddelen en verdere uitgaven. Het resultaat uit de Jaarrekening van de vrij aanwendbare financiële reserve voor 2002 is ¤ 49 miljoen.

Aan Provinciale Staten wordt gevraagd een bedrag van ¤ 9,1 miljoen toe te voegen aan de flexibel inzetbare reserve. Daarnaast wordt gevraagd ¤ 2,5 miljoen te reserveren via een begrotingswijziging voor de convenantsprojecten. Het Jaarverslag 2001 en de Voorjaarsnota 2002 worden voorgelegd aan Provinciale Staten. Beide documenten worden uitgebreid besproken op 24 en 26 juni in het kader van de Algemene Beschouwingen. Doel van de Algemene Beschouwingen is een oordeel te geven over het gevoerde beleid en een afweging te maken voor nieuw provinciaal beleid.

Terugblikken
In hoofdstuk 5 wordt uitgebreid ingegaan op de feitelijke realisatie van het beleid in 2001. In de inleiding (pagina 5) worden een aantal in het oog springende zaken aangehaald:
· MKZ-crisis
· Het bezoek van kroonprins Willem Alexander en Maxima Zorregieta · Instellen internationaal Waddenzeeforum
· Bedrijventerreinvisie "Ruimte voor Werk"
· Start viertal waterprojecten van de Friese Wateralliantie · Instellen zes regionale projectbureaus Plattelandsprojekten · Ondertekening Bestuursovereenkomst Windenergie
· Start trajecten Friese Merenproject
· Derde Bestuursafspraak Friese taal en cultuur
· Project Helder in Zorg en pilot Trynwâlden, productontwikkeling verzorgings-en verpleeghuizen en organisatie ouderenzorg · Het uitbrengen van de Risicokaart van Fryslân en het model rampenplan Friese ge-meenten
· Organisatieontwikkeling Provincie

Nieuwe beleidsvoorstellen
In het Jaarverslag over 2001 worden aan de hand van de resultaten conclusies getrokken voor nieuw beleid. In 81 concrete voorstellen zijn de inhoudelijke en financiële gevolgen daarvan opgenomen in de Voorjaarsnota 2002. Voorstellen die betrekking hebben op het lopende begrotingsjaar worden bij de begrotingswijziging meegenomen. De overige voorstellen worden in de Begroting 2003 worden verwerkt.

8 mei 2002

terug naar nieuws

Laatste wijziging: 8-5-02 , Sigrid Keimpema.