Provincie Groningen

Groningen, 7 mei 2002 Persbericht nr. 84

GS zetten zich actiever in voor het beroepsonderwijs

Vandaag presenteert het college van GS haar notitie "Investeren in mensen, Beroepsonderwijs in de provincie Groningen". GS willen zich meer gaan inzetten voor het beroepsonderwijs. Door het uitvoeren van de in deze notitie vermelde activiteiten, willen GS in samenwerking met scholen, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke instellingen een bijdrage leveren aan het verbeteren en versterken van het beroepsonderwijs in de provincie. Uit onderzoek blijkt dat de werkloosheid in de provincie Groningen nog steeds hoger ligt, vooral onder jongeren, dan het landelijke gemiddelde. Bovendien blijkt dat over het algemeen het opleidingsniveau van de beroepsbevolking in de provincie Groningen te laag is. Dit alles is volgens GS belemmerend voor de gewenste economische en maatschappelijke groei van de provincie. Voor de Groninger samenleving is het van groot belang dat jongeren, als ze daartoe in staat zijn, met minimaal een MBO opleiding de maatschappij in gaan. Dit is een voorwaarde voor een plek op de arbeidsmarkt.

Het relatief lage opleidingsniveau wordt vaak mede veroorzaakt door het feit dat steeds meer jongeren hun school vroegtijdig verlaten of dreigen te verlaten. Voor GS is dit reden te meer om zich actiever in te zetten op het terrein van onderwijs en om ervoor te zorgen dat iedere jongere zijn opleiding afmaakt en niet voortijdig de school verlaat. Het streven is dat elke jongere voldoende gekwalificeerd (bij voorkeur MBO-niveau) en daarmee toegerust de arbeidsmarkt betreedt. De door GS vastgestelde notitie 'Investeren in mensen' is een weergave van deze actievere inzet op het terrein van beroepsonderwijs. De inzet van de Provincie zal zich richten op: signaleren, versterken van kwaliteit, organiseren en afstemmen en allemaal in samenspraak met betrokken partijen.

Activiteitenoverzicht

Naast de wijze waarop het college de komende jaren het onderwijsbeleid vorm wil geven wordt er in de notitie "Investeren in mensen" een groot aantal activiteiten beschreven. Bij de uitvoering van deze activiteiten zijn nogal wat partijen betrokken. De komende tijd gaat de Provincie dan ook praten met de partijen, zodat zij de gelegenheid krijgen te reageren op de notitie "Investeren in mensen". Ook de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur en de statencommissie Economische Zaken zullen hun reactie geven. Bovendien zullen in juni van dit jaar een aantal regionale bijeenkomsten georganiseerd waarbij het activiteitenoverzicht het hoofdthema zal zijn. Een aantal activiteiten uit de notitie zijn al in gang gezet. Het betreft vooral activiteiten gericht op het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO) en het MBO. De beide pilots in Noord Groningen 'aansluiting onderwijs-jeugdzorg-arbeid' en het 'jongerenloket' zijn hiervan een voorbeeld. Het jongerenloket voor scholing, inkomen, werk en zorg vangt jongeren op die de school, ondanks de interne zorgstructuur en de inzet van de leerplicht, voortijdig verlaten. Ook wordt er in het activiteitenoverzicht aandacht geschonken aan activiteiten die voor de toekomst op de rol staan. Activiteiten die bijvoorbeeld gericht zijn op een betere informatievoorziening en op het verzamelen van onderwijsgegevens, het monitoren.

Rijksoverheid

Dat de rijksoverheid de plannen van GS ondersteunt blijkt wel uit het feit dat zowel demissionair minister van Onderwijs, de heer Hermans, en de demissionair staatssecretaris van OCenW, mevrouw Adelmund, hun interesse hebben getoond in de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs in onze provincie. Financiële steun van de rijksoverheid is inmiddels voor een aantal activiteiten verkregen. Zo is voor de reeds genoemde pilots een bedrag van circa 400.000,-- aan subsidie verstrekt. Verder hebben het Dollard College en het AOC Terra College, na bemiddeling van de provincie, de conclusie getrokken dat het bundelen van het onderwijsaanbod en het vermijden van de onderlinge concurrentie in de dunbevolkte regio rond Winschoten voor de scholen en de regio de beste optie is. Tezamen wordt hard gewerkt aan de zogenoemde "Winschoter Onderwijs Vallei". Een concept dat nauwgezet gevolgd wordt door het ministerie van OCenW. Een concept dat in de ontwikkelfase nu reeds door hen financieel wordt ondersteund.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.