AutoRai

8-5-2002

Mondiale verkopen hybride autos Toyota over 100.000

Het hoofdkantoor van Toyota heeft onlangs aangekondigd dat het aantal wereldwijd verkochte hybride aangedreven autos de 100.000 exemplaren heeft overschreden. Dit bezorgt Toyota een marktaandeel van 90% in de totale wereldmarkt van hybride voertuigen.

De weg naar deze mijlpaal begon in december 1997, toen Toyota de benzine/elektrisch aangedreven Prius op de Japanse markt introduceerde; de eerste massa-geproduceerde personenauto ter wereld. Tegen het eind van 1999 waren er meer dan 33.000 verkocht. In de Verenigde Staten debuteerde de Toyota Prius in juni 2000 en sinds het einde van 2000 is de auto ook in ons land leverbaar. De Prius wordt momenteel in meer dan 30 landen verkocht.

Sinds de komst van de Toyota Prius heeft Toyota voor de Japanse markt gewerkt aan een verdere uitbreiding van hybride aangedreven autos, zoals de vierwielaangedreven Toyota Estima Hybrid minivan (juni 2001) en een mild hybride versie van de Crown luxury sedan (augustus 2001).

Door middel van deze producten heeft Toyota Motor Corporation (TMC) vanaf het begin in de frontlinie gestaan als het gaat om de introductie van uiterst efficiënte hybride systemen met een lage emissie. Toyota zet de ontwikkeling van hybride systemen actief voort inclusief hier vanaf geleide ontwikkelingen die gericht zijn op de brandstofcel.

Subsidies
In Nederland zijn in totaal 425 exemplaren van de Prius verkocht (t/m eerste kwartaal 2002). De Nederlandse overheid heeft bij introductie van de auto besloten geen BPM te heffen. Daarnaast ontvangt de milieuvriendelijke Prius dit jaar wederom subsidie, in het kader van Demonstratieprojecten mobiele bronnen (DEMO) dat NOVEM uitvoert in opdracht van het Ministerie van VROM. NOVEM verzorgt de uitkering van de subsidie via de dealer. De consument krijgt 1.519,50 inclusief BTW (bedrijven 1.212,50). Daarnaast wordt er via de belastingdienst nog een subsidie verleend omdat de Prius nu al voldoet aan de strenge emissie-eisen van 2005. Deze subsidie bedraagt 275,-.

De Toyota Prius heeft een consumentenprijs van 24.350,- (exclusief genoemde subsidies).