Korps: Groningen, plaats: Groningen 3-05-2002
Politie en justitie voorkomen liquidatie Vrijdag 3 mei 2002

Onderzoek naar dood vermiste man

De politie heeft enige weken geleden de liquidatie van een inwoner van Beerta weten te voorkomen. Nadat medewerkers van de afdeling Criminele Inlichtingen Eenheid informatie hadden gekregen over een op handen zijnde liquidatie wist de politie het beoogde slachtoffer op te sporen. Uit het onderzoek bleek dat de man waarschijnlijk over informatie beschikte over het om het leven brengen van een 55-jarige inwoner van Heerlen in oktober 1997. Dit was de reden waarom de man, in opdracht van de dader van dat misdrijf, om het leven moest worden gebracht. Nadat de politie verschillende getuigen had gehoord konden twee mannen uit Den Haag en Zuidlaren worden aangehouden die voor de liquidatie waren ingeschakeld. Nadat de beide mannen waren gehoord kon de politie de inwoner van Beerta achterhalen. Hiermee werd de op handen zijnde liquidatie voorkomen.

Uit het verdere onderzoek bleek dat, vermoedelijk in oktober 1997, een 55-jarige inwoner van Heerlen, op een terrein aan de Bovenvenneweg in Veelerveen om het leven was gebracht. Gebleken is dat de inwoner van Heerlen destijds regelmatig naar het noorden kwam om zaken te doen, vermoedelijk in de drugshandel. Nadat de man in 1998 door familie als vermist werd opgegeven werd een onderzoek naar hem ingesteld. De verblijfplaats van de man kon echter niet worden achterhaald omdat hij aan geen enkel maatschappelijk leven meer deel nam. Toen het opsporingsonderzoek destijds niets opleverde werd het overgedragen aan de politie in Heerlen. Sinds die tijd is van het slachtoffer niets meer vernomen. De inwoner van Beerta die geliquideerd moest worden woonde in 1997 aan de Bovenvenneweg en op grond daarvan zou hij op de hoogte zijn van de liquidatie van het slachtoffer. De huidige bewoner van het pand hebben met het gebeuren niets van doen.

Inmiddels heeft de politie een uitgebreid sporenonderzoek op het terrein in Veelerveen gedaan. Hierbij is onder leiding van een officier van justitie sporenmateriaal verzameld dat voor verder onderzoek in het laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut wordt onderzocht. Het lichaam van de inwoner van Heerlen werd echter niet aangetroffen. Wel gaat de politie er vanuit dat met de inmiddels beschikbare informatie de vermissing van de Heerlenaar is opgelost. De vermoedelijke verdachte is nog niet door de politie aangehouden. Hij verblijft in het buitenland en zijn uitlevering is door justitie gevraagd. Het onderzoek naar het lichaam van de Heerlenaar en de verdachte van de moord wordt voorgezet.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)