Provincie Utrecht

Persbericht

Bosbad Baarn dit jaar toch open dankzij ontheffing

08-05-2002
Het historische Bosbad De Vuursche in Baarn krijgt dit jaar tot 1 oktober ontheffing van de wettelijke voorschriften voor zwemwaterkwaliteit. Dat hebben gedeputeerde staten van de provincie Utrecht besloten.

De gemeente Baarn heeft op 11 maart jongstleden voor het Bosbad De Vuursche te Baarn ontheffing gevraagd van een aantal voorschriften van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. De provincie verleent uitsluitend ontheffing onder bijzondere omstandigheden én alleen als de hygiëne en de veiligheid van de zwemmers voldoende gewaarborgd blijven.

Het zwemwater in het Bosbad voldeed de afgelopen jaren niet aan de wettelijke eisen. Met de bestaande pompcapaciteit kan er niet genoeg chloor aan het zwemwater worden toegevoegd. De provincie wilde daarom aanvankelijk geen ontheffing verlenen. Daarop heeft de gemeente Baarn voorgesteld enkele aanpassingen uit te voeren om wél aan de normen voor de waterkwaliteit te voldoen.

Waterkwaliteit
De gemeente heeft op verzoek van de provincie een rapport overlegd over de verwachte effecten van de te nemen maatregelen. Op basis daarvan menen gedeputeerde staten dat de voorgestelde maatregelen voldoende zekerheid geven dat het zwemwater aan de wettelijke eisen zal voldoen. Daarom is het volgens gedeputeerde Kamp nu verantwoord om Bosbad De Vuursche voor dit jaar ontheffing te verlenen van de kwaliteitseisen. Aan die ontheffing verbindt de provincie echter wel de voorwaarde dat het zwemwater gedurende het hele zwemseizoen nauwlettend en vaker dan gebruikelijk wordt gecontroleerd. Als uit de controles mocht blijken dat het water toch niet voldoet aan de normen dan zal de provincie de ontheffing intrekken en moet het Bosbad sluiten.

Vorige maand besloten GS geen ontheffing te verlenen van de eisen voor het Bosbad in Amersfoort. Omdat het zwemwater daar al wel aan de normen voldoet hoeft het Amersfoortse Bad niet direct dicht, maar mag het dit jaar nog openblijven als de gemeente kan aantonen dat de waterkwaliteit in orde is.
Het zwemwater in het derde Bosbad in de provincie, in Leersum, voldoet na enkele aanpassingen wel aan de eisen voor de waterkwaliteit. Voor dit bad hoeft de provincie geen ontheffing te verlenen en het Bosbad Leersum kan deze zomer dan ook gewoon zijn poorten openen.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl