Apple Benelux

Apple geeft voorproefje van "Jaguar", de nieuwe versie van Mac OS X

Het op UNIX gebaseerde besturingssysteem van Apple trekt UNIX- en Java-ontwikkelaars aan

Bunnik, 7 mei 2002 * Tijdens de Worldwide Developer Conference (waarop meer dan 2500 Macintosh ontwikkelaars aanwezig zijn) stelt Apple Jaguar voor, de codenaam van de nieuwe versie van Mac OS X. Met de Jaguar-versie, die aan het einde van de zomer van 2002 wordt uitgebracht, wordt eens te meer bevestigd dat Mac OS X het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld is.

"Jaguar biedt vele uitstekende nieuwe functies waarover Mac OS X-gebruikers ongetwijfeld zeer enthousiast zullen zijn, zoals iChat, de nieuwe korte-berichtenprogrammatuur van Apple", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Jaguar tilt 's werelds meestgebruikte op UNIX gebaseerde besturingssysteem naar een hoger niveau dankzij indrukwekkende nieuwe technologieën die nooit eerder in een besturingssysteem werden toegepast."

Jaguar bevat diverse nieuwe, innovatieve functies, zoals:

o iChat, de nieuwe, met AIM compatibele korte-berichtenprogrammatuur van Apple die in Mac OS X is ingebouwd en volledig is geïntegreerd met de vernieuwde programma's Mail en Adresboek;
o QuickTime 6, de eerste complete oplossing voor streaming van MPEG-4-video (de nieuwe industriestandaard) en AAC-audio; l Rendezvous, de door Apple voorgestelde nieuwe industriestandaard voor automatische detectie van computers, apparatuur en diensten in IP-netwerken, zoals Ethernet en AirPort;
o Adresboek, de nieuwe, algemeen beschikbare database voor het beheer van adresgegevens;
o Finder, die nu is uitgebreid met zich automatisch openende mappen en een nieuw zoekvenster;
o Sherlock 3, het compleet vernieuwde programma voor zoekacties en diensten op het internet;
o Quartz Extreme, de hardwarematig versnelde Quartz-engine voor grafische weergave en montage; l UNIX-tools, de allernieuwste UNIX-verbeteringen, waaronder FreeBSD 4.4-updates, de nieuwe GCC 3-compiler, Ipv6 en IPSec;
o Windows-ondersteuning, voor een nog betere compatibiliteit met Windows-netwerken met blader- en uitwisselingsfuncties via SMB en ingebouwde PPTP VPN-beveiliging.

Apple kondigt bovendien aan dat sinds de introductie van de evaluatieversie van Mac OS X 10.1 in september het aantal Mac OS X-programma's van ontwikkelaars als Adobe, Microsoft, Corel, Macromedia, Mathworks, Oracle en Sybase meer dan verdubbelde tot ruim 3000 programma's.

De aantrekkingskracht van Mac OS X is zo groot dat sinds de introductie in maart 2001 het aantal Apple ontwikkelaars met honderd procent is toegenomen. Bovendien is meer dan 46 procent van de leden van Apple Developer Connection UNIX- of Java-programmeur. Tot nu toe werden meer dan drie miljoen Macintosh computers met Mac OS X geleverd. Hierdoor is Apple de grootste leverancier van op UNIX gebaseerde systemen ter wereld.

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo en Macintosh zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr