Gemeente Goes

Persbericht

Verlenging contract opvang asielzoekers in "De Schans"

Het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) wil het contract voor de opvang van asielzoekers in "De Schans" aan de Beukenstraat in Goes verlengen tot het voorjaar van 2003.

Het college van burgemeester en wethouders van Goes heeft nu aan het COA gevraagd om de opvang te laten duren tot 1 augustus 2003. Reden daarvoor is het onderwijs aan asielzoekerkinderen. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderwijs aan de kinderen. Bij de start van de opvang in "De Schans" zijn er twee fulltime leerkrachten aangesteld voor het onderwijs aan asielzoekerkinderen De eerste tijd gaan de kinderen naar een speciale klas voor asielzoekerkinderen. Hierin wordt aandacht besteed aan taallessen. Na verloop van tijd stromen deze kinderen voor een gedeelte van de dag door naar de klassen op drie basisscholen. De aangestelde speciale leerkrachten ondersteunen de basisscholen in het onderwijs aan asielzoekerkinderen. Voor de continuïteit van de personele inzet is het van het grootste belang dat deze gespecialiseerde leerkrachten een volledig schooljaar aangesteld worden. Als het COA instemt met het verzoek van het college kan het schooljaar netjes afgerond worden. De betrokken leerkrachten kunnen een andere baan zoeken met ingang van een nieuw schooljaar. Het college verwacht dan ook dat er geen beroep op een wachtgeldregeling wordt gedaan.

De ontwikkeling van het terrein tot woonproject neemt nog geruime tijd in beslag. In de tussenliggende periode draagt de opvang van asielzoekers bij aan de vraag naar opvangplaatsen voor asielzoekers. Op 1 augustus 2003 kan de opvang in AVO de Schans dan definitief gesloten worden en wordt het gebouw afgebroken om plaats te maken voor woningen.