Gemeente Goes

Persbericht

Start werkgelegenheidsproject rond Zeeuwse Schouw

De gemeente Goes is per 1 mei 2002 gestart met de voorbereidingen van een werkgelegenheidsproject onder de naam "Oosterscheldewerf Goes". Het project omvat het opknappen van een historisch schip, te weten een Zeeuwse Schouw. Het doel van het project is om langdurig werklozen werkervaring op te laten doen of in ieder geval een zinvolle dagbesteding te bieden. Hiermee levert het project een belangrijke bijdrage aan een sluitende aanpak voor de werkzoekenden in de gemeente Goes. Verder maakt het project het werkgelegenheidsbeleid daadwerkelijk zichtbaar en combineert het diverse werkgelegenheidsmaatregelen. Naast het werkgelegenheidsdoel heeft het opknappen van het schip een cultuurhistorische waarde. Aan het einde van het project zou het schip een toeristische, recreatieve en/of educatieve functie kunnen vervullen. De stichting Traditioneel Zeilend Zeeland stelt het schip ter beschikking.

Het project heeft plaats voor circa 40 deelnemers met als doelstelling dat circa 15% van de deelnemers binnen één jaar een betaalde baan vindt en dat circa 55% van de deelnemers doorstroomt naar een vervolgtraject richting werk (bijvoorbeeld scholing of werken en leren). De overige deelnemers blijven activiteiten verrichten binnen het project. De gemeente Goes heeft op de voormalige locatie van De Jager Tolhoek aan de Houtkade een bedrijfsruimte gehuurd.

Het is een plaatselijk project, maar het project kan verder uitgroeien tot een regionaal initiatief. Samenwerking met diverse organisaties is noodzakelijk om het project tot een succes te maken. Naast de gemeente Goes en de stichting Traditioneel Zeilend Zeeland worden reïntegratiebedrijf Midden-Zeeland (Wiw en Wsw), de vrijwilligerscentrale, scholingsinstituten en aanbieders van reïntegratiediensten bij het project betrokken. Waar mogelijk wordt ook samengewerkt met het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzeringen (WW en WAO) en andere gemeenten in de regio. Ten behoeve van het project wordt een gemeentelijke stichting in het leven geroepen die hierover de regie voert. Tot de daadwerkelijke oprichting van de stichting blijft het project onder de hoede van de afdeling sociale zaken van de gemeente Goes. Voor de feitelijke leiding op de projectlocatie wordt een werkmeester aangesteld