Nieuw-Vlaamse Alliantie

Ronduit N-VA!: reactie dagelijks bestuur op aanslag Pim Fortuyn (08/05/02)

Het Dagelijks Bestuur van Ronduit N-VA!, de jongeren van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, heeft met verbijstering kennis genomen van de moordaanslag op de Nederlandse politicus Pim Fortuyn en betuigt zijn oprecht medeleven met de familie en kennissen.

Ronduit N-VA! veroordeelt met klem deze aanslag op de democratie die een rechtsstaat onwaardig kan worden genoemd. In een democratie worden tegengestelde meningen met woorden en argumenten bestreden, niet met kogels. Iedere burger moet voor zijn mening kunnen uitkomen zonder hierdoor bedreigd of van het leven beroofd te worden. Indien aan deze basisvoorwaarde niet voldaan is, is van democratie niet langer sprake.

Ronduit N-VA! begrijpt de aanvankelijke reactie van de politieke partijen in Nederland om de verkiezingscampagnes op te schorten maar is verheugd dat na beraad tussen de Tweede Kamervoorzitter en de fractieleiders gisteren, de verkiezingen alsnog zullen doorgaan omdat een echte democratie ook zulke moeilijke momenten als nu moet overwinnen.

De samenleving en de politiek, zowel in Nederland als in Vlaanderen, moeten zich bezinnen over dit tragische voorval en hieruit de nodige conclusies trekken voor de toekomst. Zo dringt Ronduit N-VA! sterk aan op een deontologische code voor politici daar de inhoud het moet halen op de verpakking en niet omgekeerd. De democratie zal hier meer van gediend zijn dan door hervormde kieswetten en dergelijke. Verder betreuren wij dat een partij als het Vlaams Blok deze moord in zijn discours inschakelt en zo zichzelf een martelaarsrol aanmeet.

Auteur:
Ronduit N-VA!
Koen Vaneecke, nationaal secretaris

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen Vaneecke
Telefoon: 02/2194930
Fax: 02/2173510
E-post: koen.vaneecke@n-va.be
Url: www.ronduitnva.be