Ministerie van Justitie

Amerikaanse kerk betaalt toch geen schadevergoeding

Het Amerikaanse aartsbisdom Boston is toch niet bereid een schadevergoeding te betalen aan de 86 slachtoffers van een pedofiele priester. De financiële commissie van het bisdom verwierp een akkoord dat in maart was bereikt.

Volgens de commissie zou het akkoord alle financiële middelen van het aartsbisdom gebruiken. Kardinaal Bernard Law, die ervan beschuldigd wordt de priester te hebben beschermd, had gepleit voor het akkoord. Met de schikking zou een bedrag gemoeid zijn tussen de 16 en 32 miljoen euro.

De priester, John Geoghan, zit een gevangenisstraf uit voor ongepaste initimiteiten met een jongen van tien jaar. Meer dan 130 mensen dienden klacht in tegen Geoghan die dertig jaar lang priester was in Boston. De advocaten van de slachtoffers kondigden al nieuwe rechtszaken tegen het aartsbisdom aan.

Advertentiecampagne

Overigens is de kerk een advertentiecampagne begonnen om het blazoen een beetje op te vijzelen. Een campagne van de grootste rk-lekenorganisatie in de VS moet de vele toegewijde priesters in Amerika een hart onder de riem steken.

Advertenties die zaterdag in kranten in New York en Boston verschenen roepen de gelovigen op tot steun en gebed voor de overgrote meerderheid van priesters die de kerk waardig en eervol dient.
* Rooms-katholieke kerk spreekt zich uit over seksueel misbruik
Voor meer informatie, vragen en suggesties over deze site kunt u terecht bij de redactie

Laatst gewijzigd: 08-05-2002