Gemeente Breda

08-05-2002

Resultaten handhaving buitengebied Bavel en De Rith positief In totaal zijn zon 370 locaties in het buitengebied van Bavel en De Rith in april bezocht om te toetsen of bedrijven en bewoners voldoen aan allerlei wetgeving, onder meer op het gebied van milieu en bouwen. Dit om uiteindelijk de kwaliteit van het buitengebied te verbeteren.

Het bijzondere van deze actieweken is de efficiënte samenwerking van de vele instanties die betrokken zijn bij de wetgeving. Aan de actieweek werkten dan ook mee: de politie, het hoogheemsraadschap, het waterschap, Staatsbosbeheer, de Algemene Inspectie Dienst, de provincie en verschillende afdelingen van de gemeente Breda. De resultaten van het onderzoek zijn positief gewaardeerd door bezochte bewoners en bedrijven. Er zijn in totaal maar 566 onvolkomenheden geconstateerd. Slechts voor 7 situaties is een proces verbaal opgemaakt.

Binnen de gemeente Breda is dit de zesde keer dat een gedeelte van het buitengebied op deze wijze werd gecontroleerd. In het najaar zal tijdens een actieweek nog aandacht worden besteed aan een deel van buitengebied De Rith. Het gekozen gebied bleek namelijk te groot om in een week geheel af te handelen met controles.
Doel van deze controles is de kwaliteit van het buitengebied te verbeteren. Op dit moment vindt naar aanleiding van de constateringen de nazorg plaats door de verschillende instanties. Dit houdt onder meer in het aanschrijven van bewoners en bedrijven naar aanleiding van de constateringen en zo nodig hercontroles. De bedoeling is dat de verschillende gebieden in de toekomst eens in de drie jaar bezocht gaan worden door alle instanties voor allerlei wetgeving. De gemeenten Breda heeft samen met de politie Midden- en West-Brabant de actie gecoördineerd.

Actieweken met als doel handhaving van regels in het buitengebied, hebben een permanent karakter. Deze vorm van samenwerking werkt efficiënt. Bovendien levert de samenwerking een betere, bredere handhavingskwaliteit op. Naast de gemeente en de politie Midden- en West-Brabant nemen nog vier andere organisaties deel aan de handhavingsacties. Het college van burgemeester en wethouders besloot met ingang van 2001 de acties structureel te maken. Vanaf 2002 worden jaarlijks twee actieweken gehouden. Dit betekent dat in drie jaar het hele buitengebied wordt bezocht.

Breda, 13 mei 2002