Productschap Diervoeder

08/05/2002

Uitwisselbaarheid GMP+ (Nederland) met het Q en S systeem in Duitsland

Naar aanleiding van vragen vanuit de diervoedersector met betrekking tot de voorwaarden die de Duitse retail stelt aan de toeleveranciers van de levensmiddelen (zuivelproducten, vlees en eieren) het volgende:

De Duitse retail heeft in haar Kwaliteitsprogramma Qualitat und Sicherheit fur Lebensmittel vom Erzeuger bis zum Verbraucher (Q&S) een aantal voorwaarden opgenomen die betrekking hebben op alle schakels van de varkensproductieketen (slachterijen, uitsnijderijen, veehouderijbedrijven en diervoerderbedrijven). Een groot deel van de voorwaarden is overlappend met de voorwaarden die in GMP+ en IKB verband worden gesteld aan de varkenshouderijbedrijven en de diervoederbedrijven. De eisen in de GMP en IKB standaard zijn in een aantal opzichten uitgebreider en meer gedetailleerd. Dit wordt door de Q en S organisatie onderkent en men heeft aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar het opnemen van de Q en S richtlijnen in de bestaande GMP en IKB eisen. Dit om dubbel werk en extra kosten te voorkomen.

Concreet is overeengekomen dat het Productschap Diervoeder en de organisatie van Q en S in een formele samenwerkingsvorm tot afstemming komen over de uitwisselbaarheid van beide systemen.

Wij verwachten dat we op korte termijn (eind mei, begin juni) u al kunnen laten weten hoe deze samenwerking vorm gaat krijgen en wat het bijbehorende tijdspad gaat worden.