Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

Persbericht
PERS-2002-125 Den Haag, 08 mei 2002

Financieel Expertise Centrum wordt versterkt

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) wordt versterkt en uitgebreid. Dat staat in het jaarverslag 2001 van het FEC dat minister Zalm van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De versterking en uitbreiding van het FEC zijn mede het gevolg van de aanslagen in de VS op 11 september 2001. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot meer aandacht voor terrorismebestrijding en de integriteit van de financiële sector. In het licht van deze ontwikkelingen wordt de rol van het FEC onder meer versterkt door een uitbreiding van de personeelskracht met een aantal coördinatoren. Meer werkgroepen en onderzoeken kunnen worden opgezet door deze uitbreiding. Het FEC zal ook systematischer werken aan het in kaart brengen van frauderisico's in de financiële sector. Verder worden in het jaarverslag vijf nieuwe onderwerpen voor 2002 aangekondigd waaronder een voorbereidende werkgroep Terrorismefinanciering en bestrijding, waaraan ook de BVD deelneemt, en een werkgroep criminele infiltratie in beursfondsen. De nog lopende onderzoeken naar Niet Geregistreerde Groene Instellingen (NGGI's) worden in 2002 voortgezet.

Het FEC is opgericht in 1998 en een samenwerkingsverband van de financiële toezichthouders DNB, PVK en STE, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, het MOT en de opsporingsorganisaties FIOD-ECD, politie Amsterdam-Amstelland en KLPD. Doel van het FEC is het versterken van de integriteit van de financiële sector. De integrale tekst van het jaarverslag is terug te vinden op de internetsite van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl

Woordvoerder drs. S.A.E. Schrover
Telnr. 070-3427140

08 mei 02 16:47