Gemeente Zaanstad

Aftrap voor grootschalige aanpak Achtersluispolder Zaanstad

woensdag 8 mei 2002

Onder het motto een goede start is het halve werk ging op woensdag 8 mei jongstleden het project Revitalisering Achtersluispolder in Zaanstad van start. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst op locatie met vertegenwoordigers van gemeente en bedrijfsleven bij Seijsener Recreatie Techniek. Tijdens de bijeenkomst stond met name de planning en afstemming tussen de 9 deelprojecten op de agenda, naast ook de uitwisseling van ontwikkelingen en informatie tussen de deelprojecten. Het project is een coproductie tussen de gemeente Zaanstad, de Belangenvereniging Industriegebied Achtersluispolder (BIA), de provincie Noord Holland en het Rijk. Ook andere partners zoals de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Noordzeekanaal (RON) en de Kamer van Koophandel spelen een rol. Aan het einde van het project is de Achtersluispolder een modern, duurzaam en goed bereikbaar bedrijventerrein voor industriële en handelsbedrijven.

Het project Revitalisering Achtersluispolder (RAP) bestaat uit 9 deelprojecten. Bijvoorbeeld het doortrekken van de Thorbeckeweg op de Sluispolderweg en de herinrichting van de Vredeweg. Andere deelprojecten richten zich op de verkeersveiligheid, de bewegwijzering, het opstellen van een beeldkwaliteitsplan voor de Achtersluispolder, het opstellen van een beheer- en handhavingsplan en het opzetten van parkmanagement en collectief afvalmanagement. In 2000 lieten de samenwerkende partijen, vertegenwoordigd in de projectgroep Revitalisering Achtersluispolder, een ruimtelijke visie en een globaal uitvoeringsprogramma opstellen. Deze werden door de projectgroep in december 2000 vastgesteld. In januari 2001 besloot het college van Burgemeester en Wethouders om visie en uitvoeringsprogramma als uitgangspunt te nemen voor de voortzetting van het project. Inmiddels heeft de gemeente in het kader van het Investeringsprogramma Plannen met Zaanstad ruim 2 miljoen euro gereserveerd voor uitvoering van het project in de Achtersluispolder. Vanuit de provincie en het Rijk zijn aanvullende subsidies verkregen waardoor het totaal te besteden bedrag nu ruim 5 miljoen euro bedraagt. De daadwerkelijke uitvoering wordt gezamenlijk door vertegenwoordigers van gemeente en ondernemers opgepakt.

Binnen de projectorganisatie is de BIA-secretaris, die speciaal voor dit project is aangesteld, een verbindende schakel in de communicatie tussen de procesmanager van het project en de BIA en haar leden. Momenteel onderzoeken de RON en de gemeente hoe de krachten kunnen worden gebundeld bij het sturen op kwaliteit van de (her) ontwikkeling van bepaalde locaties. Als alles volgens planning verloopt zal het project eind 2005 voltooid zijn.