Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht nr 21, 8 mei 2002

PVE-systematiek maakt uitbetalingsprijzen van vleesvarkens transparant

Nederlandse varkensprijzen kunnen concurreren met Duitsland en België

De gemiddelde producentenprijs van Nederlandse varkensvlees is vergelijkbaar met die in Duitsland en in België. Dit volgt uit een onderzoek van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) waarin de uitbetalingenprijzen van slachterijen in Nederland, Duitsland en België met elkaar zijn vergeleken en gecorrigeerd naar een objectieve standaard. De internationale prijsvergelijking is vandaag besproken in het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

In september 2001 hebben de Nederlandse varkenshouders en slachterijen in een intentieverklaring afgesproken te streven naar structuurverbetering van de sector (sanering) én naar concurrerende prijzen. Voor dit laatste hebben de PVE een systeem ontwikkeld om de prijzen objectief te kunnen vergelijken. Hieruit blijkt dat de Nederlandse slachterijen een concurrerende varkensprijs betalen.

Objectieve standaard

Uitbetalingsprijzen zijn uiteraard nooit volledig met elkaar te vergelijken. Met behulp van correcties zijn de PVE uitgekomen op een vergelijkbare standaard. Daarbij was het uitgangspunt de gemiddelde prijsnotering van een Nederlands basisvarken (type A) van 88 kg, met het vleespercentage van 54%. De prijs is vervolgens gecorrigeerd met factoren als verschillen in vleespercentage, het slachtrendement, gewichtskortingen, kortingen voor afgekeurde dieren, de af te dragen heffingen en premies en bijvoorbeeld kosten voor het betalingsverkeer.

Kwalitatieve aspecten

In het systeem van internationale prijsvergelijking zijn geen kwalitatieve aspecten beoordeeld. Zo is niet meegewogen dat Nederlandse slachterijen meer managementinformatie terugkoppelen naar de leverancier. Tevens bestaat in Nederland een goede overligregeling en een uniform en objectief systeem bestaat van classificatie, weging en uitbetaling.

De PVE zullen vanaf juni aanstaande wekelijks de gemiddelde uitbetalings-prijzen van vleesvarkens in Nederland en Duitsland publiceren, gebaseerd op het voortschrijdend gemiddelde van de voorgaande 26 weken.