Gemeente Zwijndrecht

Start ontwikkeling 4e fase De Volgerlanden

De projectorganisatie De Volgerlanden is onlangs gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de woningbouw in de 4e fase van De Volgerlanden. Deze fase is gelegen tussen de Laan van Welhorst, de gemeentegrens met Zwijndrecht, de Vrouwgelenweg en de Krommeweg (zie kaartje). In deze fase worden ca. 950 woningen gebouwd. In deze publicatie treft u informatie aan over de werkzaamheden die in dit gebied (gaan) plaatsvinden.

Stedenbouwkundig plan
Op 1 november 1999 heeft de gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht het stedenbouwkundig plan De Volgerlanden-Betuweroute vastgesteld. Dit plan dient als basis bij de ontwikkeling van de verschillende bouwplannen en de inrichting van de openbare ruimte. Het plan geeft een aantal woonsferen aan. In de 4e fase staat de woonsfeer `Ambachtshoven' centraal.

Ambachtshoven
Aan de oostzijde van de Laan van Welhorst wordt direct aan deze doorgaande laan - vanwege de centrale ligging nabij het winkelcentrum, de scholen en de haltes voor het openbaar vervoer - gestapelde woningbouw gerealiseerd. Vanaf de Laan van Welhorst richting de Vrouwgelenweg worden de woningen rond `hoven' (pleintjes) gebouwd. Om te zorgen dat deze hoven een gezellige sfeer krijgen, worden de parkeerruimtes zoveel mogelijk overdekt aangelegd. De woningen rondom de hoven vormen de overgang tussen de hogere stedelijke bebouwing aan de Laan van Welhorst en de (veelal bestaande) lage, landelijke bebouwing aan de Vrouwgelenweg.

Belemmeringen woningbouw
Voordat de bouw van woningen in Fase 4 kan starten moeten er enkele belemmeringen weggenomen worden:


1.


De bebouwingsvrije c.q. beschermingszone van:


*

de Betuweroute (Sophiaspoortunnel). (zie onderstaande toelichting)
*

de nog te verleggen aardgastransportleiding.


2.


De bestaande hoogspanningsleiding. (zie onderstaande toelichting)
3.

De geluidscontour van het bedrijf Holvrieka B.V. aan de Vrouwgelenweg.

Betuweroute - Aardgastransportleiding
De start van de verlegging van de huidige aardgastransportleiding is naar verwachting medio 2003. Momenteel worden in overleg met de Nederlandse Gasunie, NS-Railinfrabeheer en het Waterschap IJsselmonde de voorbereidende werkzaamheden verricht voor de verlegging. Uitgangspunt is dat de nieuwe gasleiding komt te liggen boven de Betuweroute (Sophiaspoortunnel).

Bestaande hoogspanningsleiding
Uitgangspunt bij de ontwikkeling van De Volgerlanden is dat de bestaande hoogspanningsleiding die parallel aan de Vrouwgelenweg loopt medio 2003 binnen het wegprofiel van de Laan van Welhorst ondergronds is gebracht. De bestaande masten en leidingen worden daarna verwijderd.

Planning
Op dit moment wordt gewerkt aan de totstandkoming van het voorontwerp-verkavelingsplan. Dit VO-verkavelingsplan zal o.a. inzicht bieden in de wijze waarop in het gebied gebouwd zal worden en de wijze waarop de openbare ruimte wordt ingericht (speelplekken, groen, waterpartijen enz.). U kunt hierbij denken aan de diverse woningtypes met parkeeroplossingen, de ligging van de autoluwe gebieden en de verschillende wijk-, erf- en hoofdontsluitingswegen. In de periode augustus-september van dit jaar zal dit VO-verkavelingsplan tijdens een informatieavond aan u worden gepresenteerd. De direct omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodiging. De datum van deze voorlichtingsavond wordt ook op deze pagina bekend gemaakt.

Met als leidraad het VO-verkavelingsplan zullen vervolgens in overleg met de architecten van de verschillende samenwerkingspartners de bouwplannen getekend worden. De bouwstart is naar verwachting in de eerste helft van 2004.

Voorbereidende werkzaamheden


*

Sloop kassen
Zoals u in het veld zelf kunt waarnemen worden momenteel de eerste voorbereidende werkzaamheden verricht. Verschillende kassen zijn in de afgelopen periode gesloopt. Deze sloop zal ook de komende periode worden gecontinueerd.

*

Versmalling grenssloot
In het kader van de waterhuishouding van het hele plangebied De Volgerlanden wordt de grenssloot op de gemeentegrens met Zwijndrecht, oostelijk van de Laan van Welhorst, versmald tot ca. 6 meter op de waterlijn. Om deze werkzaamheden op een goede manier te kunnen uitvoeren, wordt de te versmallen watergang eerst in zijn geheel gedempt. Daarna wordt deze in het juiste profiel definitief uitgegraven. De genoemde versmalling van de watergang vindt plaats aan de zijde van Hendrik-Ido-Ambacht. Aan de Zwijndrechtse zijde is de oorspronkelijke situatie hersteld. Ter beveiliging is tijdelijk een bouwhek geplaatst.
*

Grondwerkzaamheden
Tot slot kunt u op het werkterrein waarnemen dat er in de omgeving van de kruising Vrouwgelenweg-Veersedijk grondverzet plaatsvindt. Hoewel de ligging nog niet exact bekend is zal, op basis van het stedenbouwkundig plan, de in De Volgerlanden gelegen Rietlaan aansluiten op de Veersedijk. Momenteel wordt onderzocht op welke verkeersveilige en civiel- technische manier deze aansluiting het beste kan worden gerealiseerd. Voordat de werkzaamheden vervolgd worden zal eerst de ligging en het ontwerp van de oprit exact uitgewerkt worden. In dit kader zal voorafgaande aan de werkzaamheden overleg plaatsvinden met de direct omwonenden en het Waterschap IJsselmonde.

Contactpersonen
Heeft u vragen over de genoemde planning en de genoemde stedenbouwkundige uitgangspunten van de 4e fase De Volgerlanden dan kunt u contact opnemen met de heer

J.H. van der Werken
projectleider De Volgerlanden
telefoonnummer (078) 684 32 68
gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

Heeft u vragen of opmerkingen omtrent de civieltechnische uitvoering van de genoemde werkzaamheden dan wordt verzocht contact op te nemen met de heer

D. Baan, medewerker
Afdeling Gemeentelijke Ontwikkeling
telefoonnummer ( 078) 684 31 4
gemeente Hendrik-Ido-Ambacht..