Gemeente Amsterdam

|

Molen tussen bomen en beton

Zie ook

Molen de Otter

Reactie stadsdeel Westerpark
Stedenbouwkundige Uitgangspunten

Molen tussen bomen en beton

Verscholen tussen bomen en beton ligt aan de Gillis van Ledenberchstraat de laatste houtzaagmolen van Amsterdam, De Otter. Nationale Molendag, zaterdag 11 mei, is een uitgelezen gelegenheid eens een kijkje te nemen bij dit, nog in werking zijnde, monument. Nu het nog kan, zou molenaar Paul Rijkers zeggen. Hij vreest namelijk voor de toekomst van 'zijn' molen. Hoge bebouwing, en voor een molen is drie meter al hoog, belemmert straks mogelijk aan alle kanten de toe- en afvoer van wind. En een molen zonder wind is ten dode opgeschreven, aldus Rijkers. 'Niet alleen de schilderijen van Rembrandt zijn van historisch belang. Ook de wijze waarop wij onze economie ontwikkelden en met welke hulpmiddelen zijn van zeer grote betekenis. Stadsdeel Westerpark heeft met De Otter dus oud goud in handen!'

Dat het stadsdeel zich hier goed van doordrongen voelt blijkt uit de stedenbouwkundige eisen die worden gesteld aan de bouwprojecten rondom de molen. Er worden allerlei windonderzoeken uitgevoerd waarbij het stadsdeel zich laat leiden door de meningen van experts waardoor de toekomst van de molen niet gevaar zal worden gebracht. (klik hier voor de volledige reactie van stadsdeel Westerpark)

De Otter werd in 1631 als eerste houtzaagmolen gebouwd. Tientallen houtzaagmolens volgden om te kunnen voorzien in de grote behoefte aan gezaagd hout voor de VOC-vloot en huizenbouw. Het gebied werd het eerste industriegebied van Amsterdam, ver buiten en aan de meest windrijke zijde van de bebouwde stad. Later verscheen er nog zo'n zaagmolenpark aan de zuidzijde, waar nu de Albert Cuypstraat ligt. In haar glorietijd bezat Amsterdam maar liefst 128 houtzaagmolens! De Otter was de eerste en is nu de laatste die de stad nog rijk is.

Om De Otter draaiende te houden moeten de molenaars letterlijk alle zeilen bijzetten. Dit is van levensbelang omdat een stilstaande molen (100% hout) wordt opgevreten door de houtworm en vervalt. 'Een draaiende molen beweegt en schudt, iets waar houtworm absoluut niet van gediend is', legt Rijkers uit. Er is al veel met het stadsdeel gepraat, maar effectieve daden volgen aldus Rijkers de vriendelijke woorden niet op. 'Ik heb onlangs van een buurtbewoner vernomen dat er langs de Jan van Galenstraat nieuwe beuken zijn aangeplant', gaat de molenaar verder. 'Deze gaan op termijn een nieuwe bedreiging vormen. Dit moet ik echter nog uitzoeken voordat ik bij de deelraad ga protesteren. De vorige wethouder heeft mij namelijk mondeling toegezegd dat de hoge populieren die langs die straat staan op termijn worden vervangen door een laag blijvende soort.'

Om de buurt deelgenoot te maken van de problematiek rondom de molen werd vorig jaar een bijeenkomst gehouden die zondag 30 juni herhaald wordt. Onder het thema 'De Otter zaagt het jaar middendoor' wordt er met poppenkast en muziektheater een bescheiden feestje gevierd met de hoop dit nog vele jaren te kunnen doen.

Draaidag molen: vrijdag 10:30 - 16:30 uur

Zie ook: http://come.to/De-Otter

Stedenbouwkundige Uitgangspunten

Reactie stadsdeel Westerpark

^


-

© gemeente Amsterdam - 26-04-2002