Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Invoering Rugzak onzeker Informatiebijeenkomsten voorlopig uitgesteld

13-05-2002
De invoering van de Rugzak staat op losse schroeven. De Eerste Kamer heeft besloten het wetsvoorstel als controversieel aan te merken. Aanleiding voor dit besluit was de val van het kabinet Kok 2. Concreet betekent dit dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel niet in behandeling neemt nemen en dat de Rugzak dus niet per 1 augustus 2002 van start zal gaan. De informatiebijeenkomsten over de Rugzak in de regio worden voorlopig uitgesteld.

Het CDA en de VVD hadden bij het wetsontwerp teveel bedenkingen die volgens hen door een demissionaire staatssecretaris niet zouden kunnen worden weggenomen. Dit is opmerkelijk omdat in december 2001 de Tweede Kamer, op de SP na, de wet Kamerbreed heeft ondersteund. Vanuit de Tweede Kamerfracties is nog geprobeerd om de liberalen in de Eerste Kamer op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. Pas na de Twee Kamer-verkiezingen kan worden geprobeerd om de leerlinggebonden financiering opnieuw in stemming te brengen.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en de Federatie van Ouderverenigingen, waar het voorlichtingsproject van uit gaat, zijn ontstemd over het uitstel van de Rugzak. CG-Raad-voorzitter Jan Troost: 'Alle betrokkenen werken al zeven jaar aan de Leerlinggebonden financiering. De oudervoorlichting (zie Informatiebijeenkomsten over de Rugzak in de regio) is een gigantisch succes. Iedereen is klaar voor de Rugzak. De Tweede Kamer heeft het voorstel met overgrote meerderheid aangenomen. Ik sta versteld van wat er nu gebeurt. En ik betreur dit vooral voor die ouders van kinderen die pas echt zwaar belast worden, elke dag weer. Voor hen is dit een enorme tegenvaller.'

Informatiebijeenkomsten voorlopig uitgesteld
In de periode van maart tot en met april 2002 is een aantal informatiebijeenkomsten gehouden over de Rugzak. Ook in mei stonden nog vier van deze bijeenkomsten gepland. In verband met de laatste politiek ontwikkelingen, is echter besloten deze vier bijeenkomsten voorlopig uit te stellen. De situatie is nu te onzeker om goede voorlichting te geven. Als er meer duidelijkheid is over het wel of niet doorgaan van de Rugzak, zal gekeken worden of de vier bijeenkomsten alsnog gehouden kunnen worden.

Meer informatie op http://www.oudersenrugzak.nl

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

Geregistreerd bij het Centraal Bureau Fondsenwerving