Gemeente Eemsmond


Persberichten

Eemsmond zet met milieubeleidsplan in op NMEC, LA21 en voorlichting

dinsdag 7 mei 2002

Op 14 mei 2002 wordt tijdens de vergadering van de commissie Ruimte het Milieubeleids- en Milieucommunicatieplan 2002-2006 van de gemeente Eemsmond gepresenteerd. Nadat vorig jaar de regionale samenwerking op het gebied van Milieu in de Regioraad ten einde is gekomen, pakt de gemeente Eemsmond het onderwerp Milieu hiermee weer zelf op. Een belangrijk onderdeel is het in eigen beheer uitvoeren van milieucommunicatie, waarbij de doorstart van het Natuur-, Milieu- en Educatief Centrum (NMEC) en het thema Lokale Agenda 21 belangrijke onderdelen zijn.

Speerpunten 2002
Het plan gaat in op verschillende themas van het milieubeleid per thema worden doelstellingen uitgewerkt. Voor 2002 is een aantal speerpunten benoemd. Voorlichting over milieu(zorg), energiebesparing, afval en afvalscheiding krijgt dit jaar veel aandacht. Verder wordt er dit jaar een klimaatscan uitgevoerd en formuleren we handhavingsbeleid op het gebied van zwerfvuil, illegale stort en bestemmingsplannen. Ook geluid staat in 2002 hoog op de agenda. Daarnaast worden plannen gemaakt voor invulling van Lokale Agenda 21 en voor Natuur- en Milieu-educatie, waarin het NMEC een belangrijke rol gaat spelen. Verder is het de bedoeling dat met ingang van dit jaar twee keer per jaar een sorteerproef wordt gehouden om te onderzoeken of we onze afvalscheidingsdoelstellingen halen.

Inspraak- en verder procedure
Met ingang van 15 mei 2002 is er gedurende vier weken inspraak mogelijk op het milieubeleids- en milieucommunicatieplan. Na de inspraakprocedure verwerken we de binnengekomen reacties in het definitieve plan. Vervolgens stelt de gemeenteraad het plan vast. Bij de uitvoering van het plan beoordelen we structureel of de doelen worden gehaald.

Kwaliteit milieubeheer
Met de ontwikkeling van de mileubeleids- en milieucommunicatieplan zorgt de gemeente voor verdere kwaliteitsverbetering van het milieubeheer en worden in het verleden gesignaleerde knelpunten weggenomen.