Midden- en kleinbedrijf minder innovatief

14-5-02

nummer: 2145

De vernieuwing van producten en diensten door het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is de afgelopen anderhalf jaar sterk afgenomen. Uit een onderzoek dat EIM jaarlijks uitvoert, blijkt dat ondernemers op dit moment uiterst terughoudend zijn als het gaat om innovatie. Momenteel bevindt de economie zich in een conjunctureel dal, waardoor de investeringsbereidheid van ondernemers niet groot is. Dit heeft zijn weerslag op het aantal ondernemers dat nieuwe producten en/of diensten op de markt brengt.

Door het bedrijfsleven en de overheid wordt veel belang gehecht aan een hoge innovatie-intensiteit van het midden- en kleinbedrijf (MKB). In oktober 1999 gaf nog 57% van de MKB-ondernemers aan, dat hun bedrijf in de afgelopen drie jaar nieuwe producten en/of diensten op de markt had gebracht. In maart 2002 is dit percentage teruggelopen tot 34. Behalve de laagconjunctuur is het einde van de internethype een van de oorzaken van de negatieve ontwikkeling. Veel bedrijven hebben eind vorig millennium in ICT-toepassingen geïnvesteerd. Deze toepassingen hebben in vele branches geleid tot vernieuwingen in het productaanbod.

Hoewel de laagconjunctuur veel ondernemers ertoe aanzet waar mogelijk te bezuinigen, is dat bij de middelen die voor innovatie worden vrijgemaakt niet het geval. Ondernemers lijken in te zien dat bezuinigen op innovatieve activiteiten op langere termijn een destructief effect kan hebben. Zo ligt het percentage MKB-bedrijven waar medewerkers in hun dagelijks werk zijn betrokken bij vernieuwende activiteiten nog op hetzelfde niveau als in oktober 2000.

De sector zakelijke dienstverlening is de meest innovatieve sector als het gaat om productinnovatie. Traditioneel zijn de sectoren bouw, logies & maaltijden en persoonlijke diensten het minst innovatief. Het percentage bedrijven dat nieuwe producten en diensten op de markt heeft gebracht ligt in deze sectoren onder de 20. Sectoren waar het MKB in 2002 relatief veel aan product- of diensteninnovatie doet zijn de industrie (43%), de handel (38%) en de zakelijke en financiële dienstverlening (44% resp. 41%).

Meer informatie vindt u in het korte bericht 'Midden- en Kleinbedrijf terughoudend met innovatie' op de website van EIM, www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 341 36 34