Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/1708
datum
14-05-2002

onderwerp
Omschakelingsregeling naar biologische landbouw TRC 2002/4319

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Th.A.M. Meijer (CDA) over de omschakelingsregeling naar biologische landbouw.

datum
14-05-2002

kenmerk
DL. 2002/1708

bijlage

1
Ja.

2
Ik heb besloten om dit jaar tijdens de laatste openstelling van de omschakelingsregeling 65% van de inkomensdaling bij omschakeling te vergoeden. De regeling zal van 1 juli tot en met 30 september 2002 worden opengesteld.

3
Het vergoedingspercentage is gelijk aan dat van vorig jaar: 65% van de inkomensdaling.

4
Zoals ik eerder al heb aangegeven ben ik bereid om de primaire sector te ondersteunen bij omschakeling naar biologische productiemethoden indien er voor die sector marktperspectieven zijn en de verschillende partners in de keten samenwerken. Indien er, ondanks de samenwerking in de keten, nog drempels overblijven die de omschakeling in de weg staan, ben ik bereid met financiële ondersteuning die drempels te verlagen. Dit principe heb ik succesvol toegepast in de varkenshouderij. Ik moet constateren dat er voor de pluimveehouderij op dit moment nog geen concrete ketenafspraken zijn gemaakt zoals in de varkenshouderij en dat er vanuit de sector nog geen concrete verzoeken zijn neergelegd voor ondersteuning.
Op dit moment bestaan er voor de pluimveehouderij geen specifieke stimulerende maatregelen voor omschakeling naar de biologische productie. Wel kunnen biologische pluimveehouders gebruik maken van fiscale instrumenten zoals de MIA en de VAMIL.

5
De biologische sector is zeer divers en beslaat een groot aantal productgroepen zoals AGF, vlees, zuivel en samengestelde producten. Een uitspraak over de verhouding tussen vraag en aanbod van biologische producten kan daarom niet in zijn algemeenheid worden gedaan, maar zal per productgroep moeten worden bekeken. Voor zuivel lijkt op dit moment de vraag iets groter te zijn dan het aanbod. In een groeimarkt is dat niet verwonderlijk en dit gegeven is mijns inziens de beste stimulans voor ondernemers om over te schakelen op biologische productie.

Voor verdere stimulering van de markt voor biologische producten is op mijn initiatief de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw ingesteld. Doordat in deze Task Force alle partijen in de keten samenwerken, kunnen eventuele discrepanties in vraag en aanbod tijdig gesignaleerd worden en kunnen er door de ketenpartners maatregelen genomen worden om de balans te verbeteren, waar nodig ondersteund door de overheid.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Th. A. M. Meijer (CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de omschakelingregeling naar biologische landbouw. (Ingezonden 2 mei 2002)

1
Kent u het rapport van Ekoland? 1

2
Is het waar dat de omschakelregeling dit jaar maar vijftig procent van de inkomensdaling bij omschakeling zal vergoeden? In welke periode is de regeling opengesteld?

3
Is het percentage van vijftig procent lager dan vorig jaar? Zo ja, waarom? Hoe verhoudt dit zich tot het uitgangspunt van de regering om biologische landbouw een stimulans te geven?

4
Welke mogelijkheden zijn er inmiddels voor pluimveehouders die willen omschakelen naar de biologische landbouw? Van welke stimulerende maatregelen kan deze sector op dit moment gebruik maken tijdens en/of na omschakeling?

5
Deelt u de mening dat de vraag naar biologische producten (bijvoorbeeld melk) groter is dan het aanbod? Hoe verhoudt dat zich tot de intentie om ondernemers te stimuleren om te schakelen naar de biologische landbouw?

1 Zie rapport 'Biologische landbouw trends en prognoses' van Silvia Brinkman, maart 2002, Ekoland.

up Reageren
Homepage

---