Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

(terug)

Hoogezand, 14 mei 2002. Persbericht 2002/53.

Gemeente Hoogezand-Sappemeer presenteert jaarverslag 2001

Burgemeester Mirjam Salet presenteert vandaag (dinsdag 14 mei 2002) het jaarverslag 2001 aan de pers. Hiermee legt het college van B&W verantwoording af over het in 2001 gevoerde beleid. Het jaar 2001 was financieel een goed jaar: er is sprake van een overschot van 2.028.346.-

Dit overschot is ontstaan door een hogere uitkering uit het gemeentefonds en nog niet uitgegeven bedragen voor activiteiten van het jaarprogramma 2001. Verder wordt het overschot veroorzaakt door hogere afdrachten afvalstoffenheffing Essent (in verband met gewijzigde afwikkeling van balansposten) en door meer bespaarde rente van de eigen financieringsmiddelen (gemeentelijke reserves en voorzieningen). Gelet op de vele grote projecten in de gemeente Hoogezand-Sappemeer stelt het college van B&W voor het overschot voorlopig te reserveren.

De speerpunten van beleid, zoals een aansprekend stadscentrum, een aantrekkelijk woonklimaat, garanties voor deelname aan de samenleving voor iedereen, het economisch klimaat, gericht op werkgelegenheid en verantwoorde groei en een daadkrachtig bestuur worden in het jaarverslag nader toegelicht. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die in 2001 zijn ingezet en in 2002 gerealiseerd moeten worden, is de invoering van het duale stelsel. Dit houdt in dat de gemeenteraad meer de kaders van het beleid aangeeft en het college op zijn daden controleert.

Uit het jaarverslag komt duidelijk naar voren dat in het jaar 2001 veel zaken zijn gerealiseerd op bijvoorbeeld het gebied van nieuwbouw en wijkvernieuwing. Vele plannen die in voorgaande jaren zijn ontwikkeld, zijn in 2001 uitgevoerd. Maar 2001 was ook het jaar van het aftreden van wethouder Martens naar aanleiding van de discussie die ontstond omtrent het rapport van Deloitte en Touche.

In 2001 heeft de gemeente het uitgangspunt dat de bewoners worden betrokken bij hun eigen leefomgeving en dat de gemeente vraaggericht werkt, verder vormgegeven. De gemeente organiseert activiteiten op het gebied van wonen, werken, zorg en welzijn, cultuur, onderwijs, openbare ruimte en veiligheid, de groene ruimte en de bereikbaarheid, zodat bereikt wordt dat alle inwoners aan de samenleving kunnen deelnemen. Enkele zaken, zoals het plan Duurzaam Veilig, hebben vertraging opgelopen wegens personeelsgebrek.

Ook op het gebied van welzijn is veel gerealiseerd. Het jaar 2001 zou het laatste jaar van het driejarig project Heel de Buurt zijn. Dit project was zo succesvol, dat in 2002 is besloten Heel de Buurt te prolongeren. Op economisch gebied zijn de doelstellingen van de nota Hoogezand-Sappemeer werkt ruimschoots gehaald, mede vanwege de voorspoedige economische groei.

In juni zullen de raadscommissies zich buigen over dit jaarverslag en op 25 juni 2002 zal de gemeenteraad het behandelen. Het jaarverslag ligt voor een ieder van 28 mei tot en met 12 juli 2002 ter inzage bij de hoofdreceptie, bij balie 1 (afdeling Financiën) van het gemeentehuis, in de bibliotheken en in de dorpshuizen. Het jaarverslag is vanaf 4 juni 2002 voor 5,40 te koop bij balie 2 (afdeling Burgerzaken).

(top)