Gemeente Apeldoorn

Keywords:

Milieuvriendelijke dienstauto voor gemeente Apeldoorn

15-05-2001

De dienst Milieu, Mobiliteit en Openbare ruimte (MMO) van de gemeente Apeldoorn heeft eind april een milieuvriendelijke 'hybride'-auto in gebruik genomen. Met deze primeur beschikt de dienst over een auto met zowel een electromotor als een brandstofinjectiemotor. Beide systemen werken automatisch samen met behulp van een 'motormanagementcomputer'. De buitenkant van deze Toyota Prius ziet er niet anders uit dan hetzelfde type auto met alleen een brandstofmotor.

In het stadsverkeer wordt voornamelijk de electromotor gebruikt. Daardoor is deze Prius veel stiller dan andere auto's. Een ander milieuvoordeel is dat er geen uitlaatgassen vrij komen.

Medewerkers van de gemeente gebruiken de auto als zij op pad moeten voor bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken en milieucontroles. Omdat de dienstfietsen en het openbaar vervoer niet altijd uitkomst bieden, is de hybride auto een ideaal, maar vooral een milieuvriendelijk vervoermiddel.

Dit past bovendien in de voorbeeldrol die de gemeente heeft als het gaat om duurzaamheids-beleid.

De milieuvriendelijke Prius is via een Apeldoornse dealer aangeschaft. Vanwege de zeer lage milieuvervuiling hoeft de gemeente over de aanschafprijs geen BPM te betalen en heeft zij vanuit de Novem een subsidie ontvangen. De auto levert niet in op comfort. Door zijn zeer stille motor en automatische versnelling rijdt de auto comfortabel. Het enige nadeel van de Prius is misschien dat er op het oog geen verschil is met een "normale" auto. Om hieraan aandacht te besteden wordt de auto binnenkort van opvallende striping voorzien. Wellicht dat de gemeente in de toekomst meer van dergelijke milieuvriendelijke dienstauto's in gebruik neemt.

© 2001 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer